Путник: Квалитетно стручно усавршавање важно за службенике

Запослени су кључ за успех реформе јавне управе и зато је важно да имају што више прилика за квалитетно стручно усавршавање, рекла је помоћница министра државне управе и локалне самоуправе Сања Путник на додели сертификата за представнике 23 локалне самоуправе који су успешно завршили програм Обуке за тренере организоване у оквиру програма Swiss PRO.

“Подршка Владе Швајцарске, и кроз претходне програме као и кроз програм Swiss Pro, изузетно је значајна јер доприноси напорима Владе Србије и Министарства државне управе и локалне самоуправе да јавну управу учини модерним сервисом за грађане и привреду“, рекла је она.

Она је истакла да континуирано стручно усавршавање обезбеђује да сваки запослени службеник јавне управе увек буде у стању да одговори на потребе грађана.

„Побољшање квалитета пружања услуга за грађане осигурава њихову даљу подршку за локалне политике и активности које спроводите. Управо зато смо и основали Националну академију за јавну управу, као централну институцију система стручног усавршавања, и на коју смо чекали 15ак година, како бисмо обезбедили једнаке обуке за све запослене у јавној управи, ма где год се налазили“, рекла је Сања Путник.

Нагласила је да постоји јака веза између развоја и доброг управљања и да је због тога важно да сви који су завршили програм обуке наставе да даље шире своја знања и искуства и да помогну колегама из општина које чине почетне кораке ка имплементацији принципа доброг управљања.

Додала је да је до сада 2.377 државних службеника и запослених у ЈЛС прошло кроз 132 обуке Академије, која данас развија мрежу ЈЛС које пружају подршку спровођењу програма обуке на локалном нивоу.

„Уједно раде и на новој згради, те очекујем значајно увећање броја полазника обуке службеника запослених у ЈЛС“, истакла је она.

Сертификате су данас добили представници и представнице следећих локалних самоуправа: Бабушница, Бела Паланка, Бојник, Босилеград, Бујановац, Дољевац, Гаџин Хан, Ивањица, Kњажевац, Лебане, Медвеђа, Нова Варош, Нови Пазар, Прешево, Прибој, Прокупље, Рашка, Сјеница, Сурдулица, Сврљиг, Тутин, Власотинце и Врање