Роми су важан сегмент друштва у борби против КОВИД 19

„За нас као државу изузетно је важно да сваки грађанин буде вакцинисан и да дођемо до сваке маргинализоване групе у друштву. Зато смо данас и организовали овакав догађај, како би разговарали о томе зашто се већи број људи ромске популације није уклучио у вакцинацију, али и други до којих је важно да дођемо“, истакла је вечерас министарка Марија Обрадовић на online емисији под називом „Да ли Србија може бити имунизована без ромске заједнице?“, у организацији МДУЛС и грађанског покрета Опре Рома Србија.

Она је поручила да је важно да заједно помогнемо и уђемо у највећи број ромских насеља и ту направимо пунктове за вакцинацију и свако ко може да помогне је важан и треба га укључити у овај процес, али одговорност је и на самој ромској заједници да прихвати руку државе, руку МДУЛС и Министарства здравља, да обавимо имунизацију.

Државни секретар МДУЛС Стеван Глигорин истакао је да је вечерашња емисија јасан сигнал како наша држава третира ово питање и колико је оно политички важно данас. Он је навео да је важно да одговоримо на нејасноће и забринутости код ромске заједнице, да одговоримо на море дезинформација и дилема.

Др Предраг Кон, члан Кризног штаба говорио је о фазама и приоритетима вакцинације и истакао да етничка припадност није утицала на то у којој фази ће се вакцинисати ромска заједница. Он је истакао да је држави потребна подршка ромских лидера, медијатора и организација да се у првим фазама вакцинишу најугроженији, односно, најстарији и болесни.Јелена Рељић, испред грађанског покрета Опре Рома Србија изнела је низ питања која су проистекла из спроведеног истраживања међу ромском популацијом, а која се односе не само на кризу изазвану КОВИД 19 пандемијом, већ и на она која су у вези са самом егзистенцијом и условима живота Рома у Србији.

У интернактивном дијалогу који је уследио министарка Обрадовић подсетила је да је МДУЛС у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије спровео мапирање подстандардних ромских насеља током пандемије и евидентирао 53 таква насеља у Србији, која су без или са ограниченим приступом пијаћој води. С тога је МДУЛС иницирао да јединице локалне самоуправе омогуће у тим насељима приступ води, а она лично инсистирала на укључивању координатора за ромска питања у кризне штабове на локалном новоу. Такође, Обрадовић је оценила да су ово мали кораци, али да је важно кренути у решавање проблема и подизања свести о њима, од помоћи у решавању питања основне незапослености, питања елементарне хигијене, али и да покажемо колико има образованих Рома у друштву. Она се осврнула и на то да је МДУЛС у сарадњи са Опре Рома Србија титловао спот о имунизацији, као и да ће иницирати отварање пунктова у ромским насељима, како би се што већи број њих пријавио за вакцинацију.

Сви учесници у емисији, која је емитована на Facebook страницама МДУЛС и грађанског покрета Опре Рома Србија, и коју је пратило у једном моменту преко 300 заитересованих из земље и региона, одговарали су на медицинска питања, али и логистичка и политичка питања представника ромске заједнице.

Сумирајући расправу, државни секретар МДУЛС Стеван Глигорин закључио је да само заједничком борбом можемо победити КОВИД 19, који је питање целе земље, а Роми су важан сегмент друштва у тој борби. Он је додао да ће на том путу бити изазова, али ако имамо сарадњу и успостављен дијалог можемо заједно да из ње изађемо као победници.

Министарка Обрадовић је поручила и да је наредни корак да на терену помогнемо да се људи лакше пријаве за вакцинацију, па чак и они који немају документа, да помогнемо и посредујемо у томе као државна управа, као и да преко ромских организација отворимо нов начин сарадње и направимо помаке и покажемо да можемо да вакцинишемо Роме, јер посао државе је да помогне и брине о сваком грађанину без обзира на његову националну припадност.