Ромско насеље Рупе у општини Рума пример добре организације пријављивања Рома за имунизацију против вируса Ковид 19

Настављајући акцију обиласка градова и општина у Србији, где се у подстандардним ромским насељима спроводи акција инфомисања и пријављивања за имунизацију против Ковид 19, државни секретар Министарства Стеван Глигорин обишао је насеље Рупе у општини Рума, где је разговарао са локалним становништвом и представницима локалне самоуправе.

На састанку са представницима општине и ромским координатором закључено је да је насеље Рупе, једно од седам ромских насеља на територији општине Рума, пример добре организације информисања и пријављивања Рома за имунизацију против вируса Ковид 19. Оцењено је да је одзив за вакцинацију међу ромском популацијом добар, као и да ће се, осим пријављивања на већ отвареном штанду у канцеларији у Удружењу Рома Рума, започети са појединачним обиласком породица у ромским насељима, јер је пракса показала да лични конктат са ромским коориднатором и представницима општине даје боље резултате.

Државни секретар Глигорин поздравио је ангажман општине и мобилних тимова на терену и остакао да је Министарство на располагању за сваки вид помоћи и подршке која је потребна када је у питању информисање и пријављивање Рома за вакцинацију. Он је поздравио иницијативу да се приступ ромској популацији комбинује у складу са праксом која је до сада давала добре резултате и поручио да је циљ ове акције да сви грађани Србије имају једнак приступ информацијама, као и да се свима којима је то потребно, пружи подршка при пријављивању за вакцинацију. Такође, он је истакао као важну добру сарадњу са Црвеним крстом у овој општини и поздравио укључивање свих заинтересованих организација у ову акцију.

„Све похвале ромској заједници која је показала солидарност, обавестила своје комшије и проширила информацију о пунктовима на којима се могу информисати о Ковид 19, али и исказати заинтересованост за вакцинацију. Важно је да се подрже све категорије становништва у овом процесу, а не само ромска заједница, да се пошаље порука да нико у друштву неће бити заборављен“, поручио је Глигорин.

Заменица председника општине Рума Александра Ћирић истакла је да ће тимови посећивати ромска насеља све док не буду сигурни да је урађено све како би се што већи број Рома заинтересованих за вакцинацију и пријавио. Они су закључили да је одзив становника општине за имунизацију јако добар, те да је већи део старијих суграђана вакцинисан и ревакцинисан.

Државани секретар Глигорин обишао је заједно са руководством општине становнике насеља Рупе и на терену са њима разговарао о процесу пријављивања за вакцинацију, али и о другим проблемима са којима се суочавају у свакодневном животу.

Фото галерија