Ружић: 200.000 пута грађанима није затражен сувишан документ

Обавезна размена података из службене евиденције започета је усвајањем новог Закона о општем управном поступку (ЗУП) у фебруару 2016. године. Она је подразумевала размену (поштом, куриром, лично…) података, информација или докумената које управа већ у својим базама поседује, а до тада је њих у виду извода, уверења или потврда тражила од грађана.

Паралелно са применом новог закона, Министарство је радило на апликацији еЗУП путем које би се ти исти подаци размењивали електронским путем“, истиче министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић. Данас на еЗУП-у овлашћени службеници имају могућност размене података из осам база – матичних књига, МУП, Пореске управе, Фонда ПИО, Националне службе за запошљавање, Централног регистра обавезног социјалног осигурања, Републичког геодетског завода, а од недавно и Министарства правде.

У овом тренутку апликацији могу да приступе 129 општина и градова и 16 градских општина града Београда“, каже Ружић и додаје да су од почетка размене података преко е-ЗУП-а администрације у градовима и општинама одговориле на више од 200.000 упита грађана/странака. „То практично значи да 200.000 пута нисмо тражили од грађана да доносе уверења и изводе, већ смо те податке прибавили сами“, рекао је Ружић.

Министар Ружић истиче да је право свих грађана да траже да по новом Закону податке из ових осам база службеници сами прибаве за потребе завршавања процедура и истовремено и обавеза запослених да примењују Закон о општем управном поступку у корист грађана Србије.

Нови закон и нова апликација донели су не само уштеде за грађане, већ ће и олакшати рад нама у управи. То је важно с аспекта оптимизације управе којој тежимо да са мање постигнемо више“, рекао је министар.