Ружић и амбасадор Грчке: Важна сарадња и размена искустава две земље о реформи јавне управе и дигитализацији

Односи Србије и Грчке су традиционално добри и пријатељски, на нама је само да их јачамо и унапређујемо, рекао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић на састанку са новим амбасадором Грчке у Србији Њ.Е. Јоргосом Диакофотаксиом.

Саговорници су истакли да је у наредном периоду важно успоставити сарадњу и два министарства, како би се на даље размењивале информације, знања у области реформе јавне управе, посебно у области дигитализације.

„Србија је урадила много у претходном периоду у области реформе јавне управе, многи закони су донети којима смо трасирали пут ка управи која је суштински сервис грађана и привреде, која ослушкује и одговара на њихове потребе“, рекао је Ружић истичући да је само успостављањем система еЗУП управа између себе разменила преко 6 милиона података, а што су раније грађани морали да раде, одлазећи од шалтера до шалтера, трошећи своје време и новац.

Саговорници су истакли важност реформе јавне управе за процес европске интеграције и указали да је у томе дигитализација кључна. Министар је напоменуо да су резултати на том пољу постигнути захваљујући стављању дигитализације као приоритет Владе Србије којом руководи Ана Брнабић.

Министар је истакао да то Министарство има одличну сарадњу са грчким националним саветом и да припадници националних мањина у Србији су добили више могућности за остварење њихових права променом легислативе у прошлој години. „Имају могућност и уписа националне припадности у матичне књиге, исписивање топонима у местима где их има преко 15%, афирмативне мере при запошљавању и друго“, казао је Ружић истичући да су успешно одржани избори за националне савете националних мањина 4. новембра 2018. године и да се Србија може похвалити са 22 националне мањине.