Ружић: Конкретније до остварења права Срба у Хрватској и Хрвата у Србији

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић обратио се данас на седмој седници Међувладиног мешовитог одбора за националне мањине између Републике Србије и Републике Хрватске и истакао да је Република Србија доследна и снажно опредељена за развијање односа са свим суседима, афирмишући на тај начин један од најважнијих приоритета своје спољне политике.

Министар Ружић и чланови хрватског дела Мешовитог одбора

„Унапређивање сарадње са Хрватском и решавање свих отворених питања кроз транспарентан и директан дијалог је од приоритетне важности не само за наше две државе, већ и за регион у целини“, рекао је он. Србија је спремна да са Хрватском ради на унапређењу свих облика сарадње у бројним областима од заједничког интереса, али је неопходан конструктиван наступ обе стране, поручио је министар Ружић.

Према његовим речима, данашња седница је идеална прилика за размену мишљења, рекапитулацију и коначно, конкретизацију неопходних активности у правцу одговарајућег остваривања права српске националне мањине у Хрватској и хрватске националне мањине у Србији.

Министар је истакао да га посебно радује што су обе стране Декларацијом о унапређењу односа и решавању отворених питања између Србије и Хрватске показале декларативну опредељеност за решавањем свих отворених питања кроз транспарентан и директан дијалог, као и да је дошло време и да се на радном нивоу покаже одговоран и конструктиван приступ у циљу превазилажења вишегодишњих проблема.