Ружић: Лобирање легитиман и неопходан део демократског процеса

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић оценио је данас да је лобирање легитиман и неопходан део сваког демократског процеса.

“У развијеним земљама лобирање је ствар привреде, док је у неразвијеним земљама то, пре свега, борба против корупције. У ширем контексту, то је модерна привредна делатност и оно што је изузетно важно код лобирања или било каквог заговарања интереса, је да то буде транспарентна делатност. Танка је нит између корупције и лобирања, али кад постоје јасна правила игре, могућност корупције, али и мешања корупције и лобирања је мања”, рекао је министар.

Он је на конферецнији “Лобирање у Србији – професија и пракса” подсетио је да је Република Србија, која тежи уређеном друштву, донела 2018. године Закон о лобирању, чиме је правно регулисано дефинисање и контрола лобирања као антикоруптивна мера.

Истакао је да у данашњем времену државе можемо посматрати и као брендове, јер сви учествују у трци за привлачење инвестиција, већег броја туриста и због тога је изузетно  важно  дефинисање њеног  имиџа, не само у садашњости, већ и дефинисање имиџа за дужи временски период и то је један од најбитнијих делова који су резултат рада у промоцији и лобирању.

Министар је поручио и да лобиста може бити свако од нас.

„Било да радите у дипломатији, неком државном органу, или само волите своју земљу, у свакој комуникацији ћете заступати став који осликава истину и лепоту наше земље“, рекао је он.

Навео је и пример Михајла Пупина који је како је оценио, био наш најбољи лобиста, који је бранио наш народ од анексије Босне и Херцеговине преко Балканских ратова и током Првог светског рата.