Ружић: Обезбеђујемо све боље услове за остваривање права мањина

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да је на седници Владе јуче утврђен Предлог закона о изменама и допунама закона о националним саветима националних мањина и да очекује да ће се тај закон наћи пред посланицима ускоро на разматрању.

Наш циљ је да тим законом унапредимо рад националних савета националних мањина, посебно да јасније дефинишемо и ускладимо њихова овлашћења, смањимо прекомерну политизацију и учинимо њихово финансирање транспарентнијим“, рекао је Ружић.

Национални савети се финансирају из буџета Републике, аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе и важно је да као и друге организације који су носиоци јавних овлашћења транспарентно раде и троше средства свих нас, подвлачи министар.

Министарство државне управе и локалне самоуправе припремило је четири закона из области унапређења права и положаја припадника националних мањина у циљу још бољих услова за остваривање њиховх права у области образовања, културе, информисања, али и запошљавања. „Подсетићу да смо и изменама Закона о матичним књигама предвидели и добровољан упис националности у матичне књиге чиме ћемо моћи боље да доносимо и спроводимо политике имајући у виду нове податке“, казао је он.

Ова година је изборна, наглашава он, јер ће се на јесен одржати и избори за нове националне савете те позива припаднике националних мањина да провере податке у Посебном бирачком списку.