Ружић положио камен темељац за изградњу Српског културног центра у Морахалому

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић учествовао је данас на свечаности полагања камена темељца за изградњу Српског културног центра „Коло“ у мађарском граду Морахалом.

Будућа зграда Српског центра у овом месту, на свега десетак километара од мађарско-српске границе, део је међудржавног пројекта који се финансира из ИПА фонда Европске уније, а подразумева изградњу два оваква центра, једног у Мађарској и једног у Србији на Палићу, чији почетак градње се очекује на пролеће следеће године.

Приликом полагања камена темељца, министар Ружић, поручио је да је изградња Српског културног центра у Мађарској не само симбол високог нивоа билатералних односа који постоје између две државе, већ и постојања високог степена разумевања и баштињења културних и традиционалних вредности два народа.

„Овај пројекат има вредност од 3,7 милиона евра, али значи много више, јер ће ова два културна центра симболизовати пријатељство два народа“, истакао је Ружић.

„Полагање камена темељца је само први корак у реализацији пројекта у којем су учествовали и невладин сектор и Мађарска и Србија, а следећи културни центар биће отворен на Палићу“, каже Ружић.

Он је рекао да овакви пројекати спајају људе и народе и навео да ће то утицати и на развој туризма у обе државе.

„Чињеница да у општину Морахалом долазе стотине хиљада туриста који су такође заинтересовани да се упознају са културним вредностима Србије, говори у прилог тези да потенцијале можемо афирмисати и презентовати у културном центру када се он буде отворио“, каже Ружић.

Европска будућност Србије је, напомиње, заједничка тековина две државе, јер, како каже, иако Србија није чланица ЕУ одавно јесте у тој великој породици европских народа.

Он је приликом полагања камена темељца изразио наду да ће отварање српског Центра у Мађарској бити следеће године на дан Светог Саве уз присуство највиших државних званичника обе земље.

У будућем Српском центру у Морахалому у наредне две године биће одржани бројне културно-уметничке радионице уз посебан акценат на очувању српско-мађарског културно- историјског и националног наслеђа.

Свечаности су поред министра Ружића присуствовали и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самопураву Огњен Бјелић, градоначелник Морахалома Золтан Ногради и представници еврорегије ДКМТ.

Објекат се гради у склопу пројекта „Вишебојна сарадња“ (Colorfull Coopеration) у оквиру позива INTERREG-IPA  програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија.

Пројекат прекограничне сарадње „Colorfull Cooperation“ у организацији Еврорегионалне агенције ДКМТ, развија свеобухватне културне и туристичке стратегије за цео мађарско-српски погранични регион.