РУЖИЋ: ПОВЕЋАВАМО ПЛАТЕ ИНСПЕКТОРИМА

Влада Србије усвојила је данас уредбу, којом је омогућено да републички инспектори добију звање самосталног саветника и веће плате.

Унапређењем у звање самосталног саветника и повећањем коефицијента, зарада инспектора износиће између 60.000 и 70.000 динара, у зависности од резултата које су показали у претходном периоду.

Као што смо и обећали,  инспектори ће због сложености посла добити виши статус, а то значи и веће плате.  Влада Србије на овај начин још једном показује да у оквиру реформе инспекција жели да унапреди материјални положај и статус инспектора, јер људи који брину о нашем здрављу, безбедности и околини заслужују адекватне услове за рад”, рекао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић најављујући да ће Влада Србије учинити све да се повећа број инспектора и унапреди опрема са којом раде.

Он је подсетио да је инспекторима у локалним и покрајинским инспекцијама прошле године увећан коефицијент за рад на терену, што је створило услове да им плата буде повећана до 20 одсто.

Србија има укупно око 4.000 инспектора, што није довољно и зато ће у наредном периоду приоритет бити запошљавање нових инспектора”, истакао је Ружић и додао да Србија има четири пута мање инспектора него у ЕУ.

Влада Републике Србије је 5. априла 2019. године усвојила Акциони план за спровођење Националног програма за борбу против сиве економије за 2019. и 2020. у оквиру кога је и мера која предвиђа достизање неопходних људских и материјалних капацитета инспекција и увођење нових критеријума за вредновање рада инспектора.

У поступку израде Уредбе, спроведене су консултације на свим нивоима власти, а Министарство државне управе и локалне самoуправе урадило је и „Функционалну анализу Републичких инспекција са анализом капацитета“.