Ружић: Радимо на унапређењу положаја мањина

Предложене измене и допуне Закона о националним саветима националних мањина су „корак даље“ у унапређењу положаја мањинских заједница у Србији и један од најважнијих јер се односи на образовање, културу, јавно информисање и коришћење језика, речено је данас o Нацрту овог закона на округлом столу у Београду.

Рад на побољшању положаја мањина обавеза је свих, поручио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, подсетивши да више од 13 одсто становника Србије чине припадници националних мањина.

Он је навео да je унапређење положаја мањина и услова за остваривање њихових права приоритет Владе Србије, и да Министарство државе управе и локалне самоуправе, у складу са својим надлежностима, ради на прописима о матичним књигама, службеној употреби језика и писма, унапређењу вођења посебног бирачког списка…

Министар Ружић и државни секретар Бошњак на округлом столу о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина

„Тежимо побољшању позиције Националних савета, смањењу претеране политизације, транспарентном финансирању…“, рекао је Ружић и додао да очекује конструктивне предлоге како би се закон што пре нашао пред Скупштином.

Министар је подсетио да се у другој половини ове године одржавају избори за националне савете националних мањина и казао да је најважније да се унапреди вођење бирачког списка, који ће бити ажуриран и постаће део јединственог бирачког списка.

„Позивам све припаднике мањине да се упишу у посебан бирачки списак и учествују у креирању политика који се односе на њихов положај“, рекао је министар.

Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио подвукао је важност искрене дискусије о побољшању положају мањина, што је, како каже, процес који се никада не завршава.

„Ово је веома добар закон који је написала Србија за своје становнике. Охрабрујем све да се придруже, да радимо заједно, то је кључно“, казао је Орицио.

Шеф мисије Савета Европе у Србији Тим Картрајт рекао је да људска врста расте кроз толеранцију и инклузивност, те подвукао да већа права мањина не значе мања права већине.

Председник Националног савета мађарске националне мањине Јене Хајнал рекао је да ће будући закон омогућити свим становницима да им Србија постане дом.

Он је навео да национални савети имају замерке на неке делове који се односе на културу и јавно информисање, али да ће након расправе ово бити закон који ће олакшати пут ка ЕУ.

Директор YUCOM Милан Антонијевић рекао је да је предлог новог закона „корак даље“, али да је најважнија његова примена у пракси.

„Ми већ више од 20 година пратимо положај мањина и могу дати позитивну оцену о предложеним изменама и допунама. Акциони план за мањине и акциони план за Поглавље 23 јасно ставља пред Србију велики број обавеза. Национални савети имају одређене примедбе, разговараћемо са њима“, рекао је Антонијевић.