РУЖИЋ: РЕФОРМА ИНСПЕКЦИЈСКОГ НАДЗОРА ВАЖНА У БОРБИ ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да је реформа инспекцијског надзора једна од најважнијих реформи у борби против сиве економије.

„Реформа инспекцијског надзора важна и за стварање бољег, предвидивијег пословног амбијента који је кључан за развој приватног сектора, отварање нових радних места и већи буџет Србије”, рекао је он на 13. годишњој скупштини НАЛЕД-а.

Говорећи o резултататима реформи,  Ружић је рекао да је током прошле године извршено преко 10.000 надзора над субјектима за које се сумњало да су нерегистровани и међу којима их је откривено 3.000 таквих.

„Од преко 320.000 људи које су инспекције затекле на раду, 14.221 није било пријављено, и од којих је 12.839 одмах по надзору и регистровано“, додао је он.

Министар Ружић је нагласио и промену односа инспектора према привредницима, и додао да он више нису баук за привреду, већ њен саветодавац.

„Инспектори данас саветују савесне привреднике и не одлазе више до 11 пута годишње у различите, а сличне надзоре, већ то чине једном до 2 пута“, рекао је он.

Привредници, како је рекао, сада знају шта је предмет надзора и шта све може инспектор проверити том приликом захваљујући успостављеним контролним листама.

„Инспектори сада коначно имају међусобну комуникацију, координацију без да узалудно троше време на нешто што су колеге већ провериле. До краја године очекујемо да свих 43 инспекција убацимо у модеран систем комуникације зван еИнспектор“, истакао је министар.

Навео је да Србија има око 4.000 инспектора на републичком и локалном нивоу.

„Када погледамо само републичке инспекције однос је такав да имамо једног инспектора на 3.062 становника. То је  четири пута мање него у Европи“, додао је Ружић.

Најавио је да ће ускоро бити представљен и  План запошљавања инспектора и истакао да је политика унапређења и кадрова и опреме инспектора усвојена као тачка Акционог плана за сузбијање сиве економије.

Министар Ружић је истакао и да је важна улога НАЛЕД-а у стварању конструктивног и одрживог дијалога између државе и инспектора са привредницима, који је кључан за успешне резултате реформе инспекција.