Ружић: Реформу инспекција спроводимо партнерски са „добром“ привредом

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истакао је да су циљеви реформе инспекцијског надзора одређени у интересу добре и фер конкурентне привреде, али и државе која настоји да успостави добру и ефикасну управу.

„Ресурсе опредељујемо тако да стратегије реформе спроводимо партнерски, са оним деловима друштва која поштују начела законитости и фер конкуренције, а репресивне механизме резервишемо за оне делове друштва и привреде који ова начела не поштују“, рекао је Ружић

Он је на отвореној седници Координационе комисије за инспекцијски надзор, на којој су привредници имали прилике да постављају питања инспекторима, а представљен им је лифлет о њиховим правима и обавезама у поступку инспекцијског надзора, истакао да је реформом постигнуто да привредници имају објављене контролне листе по којима се обавља инспекцијски надзор, најаву надзора три дана унапред, категоризацију објеката по ризику, па чак и могућност превентивне инспекцијске контроле и самопровере.

Министар се захвалио Даниjелу Бергу, директору Европске банке за обнову и развој, на подршци ове институције у реформама и унапређењу дијалога између привредника и инспектора, и као наредни корак у реформи који се тиче комуникације привредника и привреде најавио оснивање Канцеларије привредног саветника. Та канцеларија ће, по речима министра, омогућити привредницима да добију одговоре на сва питања у вези са инспекцијским надзором.

Инспектори и привредници у разговору на IV отворену седницу Координационе комисије за инспекцијски надзор

Данијел Берг је објаснио да је спровођење реформе инспекцијског надзора двосмерна улица и треба да доведе до тога да „компаније сарађују са инспекторима и инспектори са компанијама, а не да буду супротстављени“ и поручио да ће ЕБРД подржати оснивање Канцеларије привредног саветника.

Осудивши недавни напад на инспектора у Нишу док је обављао свој посао, министар је подвукао да је важно радити заједно на кампањи подизања њиховог угледа. „Они обезбеђују да закони важе једнако за све и воде рачуна о нашој безбедности и здрављу и фер пословном окружењу“, нагласио је министар.

Министар је рекао да постоји свест о недовољном броју, просечној старости инспектора од 54 године и недовољном техничком опремљеношћу инспекција, а као решење овог проблема најавио израду комплетне анализе потреба и плана запошљавања инспектора што ће практично значити зaпошљавање нових инспектора у складу са потребама у наредне три године, али и опремање инспекцијских служби непоходном опремом, аутомобилима, рачунарима и сл.

„Уверен сам да ћемо на овај начин, систематичним радом и партнерским односом наставити ову, до сада, веома успешну реформу“, закључио је министар Ружић.