Ружић: Реформу спроводимо због грађана

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић разговарао је са новим шефом Делегације Европске уније у Србији Семом Фабрицијом о активностима Министарства државне управе и локалне самоуправе и том прилико истакао да реформама које спроводимо не мењамо само систем, већ и менталитет људи.

Министар Ружић је истакао да је реформа јавне управе један од три стуба европске политике проширења и да се на овом пољу угледамо на ЕУ.

“Влада Србије свесна је значаја реформи држане и локалне управе и јавних служби, као и позитивних последица које оне имају на квалитет услуга које се пружају грађанима и привреди, али и на рационалнизаицију буџетских трошкова“, рекао је Ружић. „Усвајањем и припремом прописа који утврђују основе овог система започели смо ову реформу од темеља и то не само због европског пута, већ због нас самих“. Министар је навео да је у том циљу усвојен или у фази припреме сет од око 18 прописа који омогућавају ефикасну, и грађанима и привреди ближу управу и службе, али и боље остваривање права грађана и националних мањина.

Амбасадор Фабрици  се сложио да су реформе јавне управе кључне за Србију и за преговоре са ЕУ и похвалио министра за уложене напоре. „Реформа јавне управе је веома сложен, али неопходан процес у Србији, као и у државама чланицама ЕУ. Реформа јавне управе има за циљ повећање ефикасности и транспарентности јавне управе, јачање поверења грађана Србије, приватног сектора и страних инвеститора, као и за одрживост финансија „, рекао је Сем Фабрици. Он је изразио очекивања да ће реформе и даље бити спроведене према плану Министарства за државну управу и локалну самоуправу и Министарства финансија.

 

Реформа јавне, даљи процеси оптимизације и професионализације државне управе, настављају да буду приоритет Министарства и ове Владе и убудуће, јер су један од стубова реформи у процесу приступања Републике Србије ЕУ. Подршка Делегације Европске уније је од огромног значаја за процес придруживања јер је успостављен стални и конструктивни дијалог.

Министар Ружић се захвалио на веома значајној подршци коју Србија добија из Европске уније преко бројних пројеката који су усмерени на реформу и оптимизацију јавне управе и јачање капацитета локалних самоуправа. Само кроз секторску буджетску подршку Европска унија је обезбедила 80 милиона евра бесповратних средстава за реформу јавне управе. Министар је рекао да Министарство припрема још неколико пројеката за које ће тражити подршку  Европске уније.