Ружић: Велики допринос матичара у унапређењу услуга грађанима

Матичари у Србији су последњих година направили највећи корак напред у унапређењу квалитета услуга које пружамо грађанима и понели највеће бреме реформи, изјавио је данас министар државне управе и локалне самоурпаве Бранко Ружић.

„Резултати рада матичара данас се мере импозантним бројкама. Само у 2019. години спровели су више од 240.000 поступака за упис у матичне књиге и издали више од два милиона извода из матичних књига“, рекао је Ружић на конференцији о секторском посебном стручном усавршавању матичара.

Он је истакао да је рад матичара на дигитализацији евиденција допринео је да близу 8,5 милиона грађана није морало да у различитим поступцимма прилаже исправе о личном статусу, већ су то службеници сами прибављали по службеној дужности из Регистра матичних књига.

“Свесни да је стручно усавршавање било мање доступно запосленима на локалу односу на државне службенике, реформисали смо неопходне законе и успоставили исте критеријуме и стандарде стручног усавршавања на нивоу целе јавне управе. Ту смо се фокусирали на специфичне потребе матичара како бисмо им помогли да развију своје компетенције и тако примене савремене трендове рада“, рекао је он.

Министар је најавио да ће ускоро стартовати информациони систем који ће дигитализовати цео процес организовања испита.

Матичари су наше огледало у очима грађана и верујемо да ће уз подршку стручног усавршавања које смо припремили за њих, сваким даном та слика бити лепша и све више окренута грађанима. Зато од вас – начелника управа, очекујемо да нас подржите у овом процесу и матичаре додатно мотивишете за похађање обука“, рекао је министар.

Он је  изразио задовољство тиме што су сви резултати матичара високо оцењени у реформи јавне управе.

„Ако желимо да одржимо узлазну линију развоја и квалитет услуга потребно је да пружимо подршку и матичарима који су носиоци промена и успеха“, рекао је министар.

Ружић је додао да данас бити матичар подразумева високообразовани стручан кадар, који обавља сложене послове, активно учествује у успостављању стандарда е-управе и примењује их сваки дан и изразио задовољство што то занимање више није синоним за шалтерског службеника који само издаје изводе из матичних књига.

Председник Савета за стручно усавршавање запослених у јединицама локалне самоуправe Иван Бошњак истакао је да је Секторско посебно стручно усавршавање један од облика стручног усавршавања коме Савет у овом тренутку даје посебан приоритет, будући да у односу на друге програме обука још увек није развијено у довољној мери.

„Зато заједно са Министарством државне управе и локалне самоуправе улажемо напоре и подржавамо друга министарства да започну са припремом, доношењем и спровођењем ових програма обуке за запослене на локалу који обављају поверене послове тих министарстава“, рекао је он.

Бошњак је изразио очекивање да ће Секторски посебни програм матичара за 2020. годину обезбедити матичарима једнак квалитет стручног усавршавања, као и било којој другој категорији запослених у јединицама локалне самоуправе, што до сада није био случај.

Помоћница министра Јасмина Бенмансур оценила је да очекује да  ће секторски посебни програм обуке који је припремиљен за матичаре остварити све ефекте и да ће се обученост матичара убудуће мерити перманентним унапређењем квалитета услуга које они пружају грађанима.

“Услови за то су обезбеђени и овог месеца започињемо реализацију првог секторског посебног програма обуке матичара, подржани новим информатичким решењем којим су дигитализовани сви процеси у њиховом стручном усавршавању”, истакла је она.

Бенмансур је објаснила да Секторског посебног програма обуке матичара за 2020. годину. има 7 области стручног усавршавања и 10 тематских целина, које ћемо у овој години реализовати кроз 22 обуке.

“Програм обуке реализоваћемо према утврђеном календару обука, од 30. марта до 14. децембра, али да бисмо могли да га спроведемо неопходно је да се сви матичари благовремено региструју у апликативном модулу за стручно усавршавање”, рекла је она.

Секторски посебни програм обуке , како је додала, реализоваће се ове године за најмање 525 полазника и водиће се рачуна да матичари свих јединица локалне самоуправе буду сразмерно заступљени.