Шеф делегације ЕУ у Србији и министарка Обрадовић разговарали о реформи јавне управе у Србији

 

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић и шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици разговарали су данас о сарадњи у области реформе јавне управе у нашој земљи, као једном од приоритета процеса европских интеграција Србије.

Саговорници су се сложили да је досадашња сарадња на пројектима МДУЛС, које подржава и финансира ЕУ, била добра, као и да има простора за њено даље унапређење, у складу са препорукама из Извештаја Европске комисије за 2020.

Министарка и амбасадор су се сложили о важности промовисања реформе јавне управе у јавности и њену препознатљивост, а ЕУ обезбеђује значајна средства за Србију да реформише овај важан сектор.

Министарка Обрадовић истакла је да ће у овом мандату бити потпуно посвећена убрзавању процеса реформе јавне управе, али и реформи платног система, подршци јединицама локалне самоуправе, као и оснаживању жена лидера на локалном нивоу.

Обрадовић и Фабрици разменили су мишљења о новој Стратегији реформе јавне управе са пратећим Акционим планом, чија је израда текла врло транспарентно и инклузивно, уз учешће свих релевантних чинилаца и партнера, као и уз учешће делегације ЕУ у Србији.

Министарка Обрадовић најавила је и доношење читавог сета закона који се односе на систем плата, имајући у виду да је њихова примена одложена за следећу годину, услед КОВИД 19 пандемије и потребе да се дође до квалитетнијих решења, како би примена закона била успешна. Такође, најавила је доношење измена Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и о Заштитнику грађана, али и активну подршку реформи сектора локалне самоуправе, од расподеле средстава из Буџетског фонда, до доделе средстава за успостављање јединствених управних места у градовима и општинама. Она је истакла да ће посебну пажњу током мандата посветити оснаживању жена лидера на локалу, имајући у виду да данас у Србији 20 градова и општина воде жене, на челу 29 градских и општинских скупштина су жене, као и да су 73 жене на челу градских, односно, општинских управа и позвала делегацију ЕУ да подржи будуће пројекте који ће се односити на њихово умрежавање и оснаживање.

У разговору је поздрављено унапређење еУправе, посебно у време КОВИД 19 пандемије, и проширивање броја услуга које држава на овај начин нуди привреди и грађанима.

Такође, на састанку се разговарало и о професионализацији државне управе, решавању питања великог броја државних службеника у в.д. стању, али и о реализацији конкретних пројеката на којима МДУЛС сарађује са делегациојом ЕУ у Србији.