Словачка помаже у реформи јавне управе у Србији

На путу ка чланству у Европској унији Србија ће имати помоћ Словачке, чији ће стручњаци помоћи државним чиновницима да на основу искуства те земље изграде професионалнију, способнију и спремнију јавну управу у Србији.

Како је у изјави Танјугу објаснила потпредседница владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички, после потписивања Меморандума о сарадњи тог министарства и Министарства унутрашњих послова Словачке, циљ је да се унапреди сарадња надлежних органа јавне управе две земље кроз стручно усавршавање и размену практичних искустава.

Удовички је захвалила амбасадорки Словачке у Србији Дагмар Репчековој, потписници Меморандума, на чињеници да је успела у кратко време да развије неколико билатералних програма са појединим министарствима.

 

“Ово је свеобухватније, јер је реч о томе да омогућимо кроз наше министарство да на флексибилан начин размењујемо службенике, развијамо обуке, помогнемо министарствима реформи јавне управе када наиђу на неке дилеме, да могу да уче из словачког примера”, рекла је Удовички.

Истичући да Словачка као земља веома личи на Србију, како по положају и величини, али и по томе што је у једном тренутку била веома далеко од реформи, а затим се брзо припремила за ефикасан улазак у ЕУ, Удовички је оценила да је најбоље да се припреме Србије обаве на такав најдиректнији начин.

Према њеним речима, Србија већ ради на усавршавању својих кадрова, али то није довољно.

“Служба за управљање кадровима, која је основана средином 2000-тих, је веома оспособљена институција, али са мало ресурса. Они држе висе од 100 одлука годишње, покрију око 2.000 службеника, али то је сувише уског домета за овај сада јак напор који желимо да уложимо”, рекла је Удовички.

Она је додала да је план да се део Службе за управљање кадрова, који се односи на обуку, претвори у Академију за јавну управу, са много ширим обухватом.

“У томе ће нам бити потребна свака помоћ, улагање и много више ресурса”, оценила је Удовички.

Амбасадорка Репчекова констатовала је да већ сада постоји одобрен пројекат на основу којег српски стручњаци могу да дођу у Словачку и да се направи договор како и ком правцу ће се развијати сарадња и како та држава може да помогне Србији.

“Меморандум је веома важан, јер ће на основу њега бити формирана заједничка комисија која ће моћи да нађе нове могућности за сарадњу”, рекла је Репчекова.

Амбасадорка је подсетила да је реформа јавне и државне управе у Словачкој трајала 12 година, и да је почела уласком те земље у Европску унију и подржала напоре министарке Удовички у реформи јавне и државне управе, додајући да је то дугорочан процес у којем се резултати не виде одмах.

„У Словачкој смо мислили да је наша реформа јавне и државне управе савршена, али смо током година открили многе недостатке које смо морали да исправимо. Зато је добро што већ сада почињемо сарадњу, јер када будемо исправљали наше грешке, онда ћемо дати боље сугестије Србији које кораке треба да избегне како би научила на нашим грешкама“, рекла је Репчекова.

Амбасадорка је предложила да се, приликом одласка прве групе стручњака из Србије у Словачку одмах одржи заседање мешовитог комитета, како се не би губило време, с чим се министарка Удовички сагласила.