СРБИЈА ПРИМЕР КАКО СЕ ДРЖАВА ОДНОСИ ПРЕМА МАЊИНАМА

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић примио је данас делегацију Одбора за етничке послове Свекинеског народног конгреса коју предводи Сиао Хуиен.

Саговорници су се сложили да Србију и Кину карактерише свеобухватно партнерство и снажно пријатељство, као и да је обострани циљ даља реализација постигнутих договора и унапређење сарадње.

Када је реч о унапређењу људских и мањинских права у Србији, министар је истакао да је протекли период био означен унапређењем законодавног оквира за остварење мањинских права у Србији, као и да су 4. новембра прошле године одржани избори за чланове националних савета националних мањина.

„У Србији сада постоје 22 национална савета националних мањина и богатији смо за још два савета – руске и пољске мањине“, рекао је министар Ружић и додао да је пред изборе у Посебан бирачки списак, који броји пунолетне грађане, добровољно уписане као припаднике неке мањине, уписано 510.000 бирача.

Додао је да је Србија изузетно напредна када је у питању област мањинских политика у односу на земље Европске уније, као и да често добија похвале из света за резултате из ове области.

„Омогућили смо право на упис податка о националној припадности у матичне књиге, уредили смо да се посебно обрати пажња на запошљавање припадника мањина, топониме исписујемо на језику мањине која броји 15% становништва у тој заједници и коначно, унапредили смо рад националних савета уз фокус на смањење прекомерне политизације“, подвукао је Ружић.