Швајцарски амбасадор у посети Министарству

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић примила је данас амбасадора Швајцарске конфедерације у Србији Урса Шмида, са којим је разговарала о наставку сарадње на пројектима које МДУЛС спроводи уз подршку Швајцарске, посебно у делу реформе локалне самоуправе.

Министарска је захвалила на подршци пројектима који су важни како политички, тако и за њу лично, а односе се на принципе доброг управљања на локалу, подршку родној равноправности, рањивим и маргинализованим групама.

На састанку је размотрена могућност за будућу сарадњу у погледу оснаживања жена лидера на локалу, имајући у виду да се преко 150 жена данас у Србији налази на руководећим местима у градовима и општинама, што је велики помак у односу на ранији период.

„За већи број жена у политици и на местима одлучивања борила сам се у парламенту и то је прва фаза, а следећа би била да тим женама помогнемо да постигну што боље резултате на руководећим местима на којима се налазе“, поручила је министарка Обрадовић.

Такође, на састанку је било речи и о укључивању маргинализованих група у друштву у рад локалних самоуправа, али и већем учешћу младих, који имају нове идеје које треба имплементирати у рад локалних самоуправа.

Саговорници су се сложили да је потребно наставити сарадњу на пољу веће укључености грађана у одлучивање на локалу, што је део реформе локалне самоуправе чији је један од водећих билатералних донатора баш Швајцарска.