У Кучеву о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина

Округли сто у оквиру јавне расправе о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина одржан је данас и у Кучеву.

Државни секретар Иван Бошњак истакао је да су измене и допуне овог закона део обавеза преузетих Акционим планом за Поглавље 23 и Акционим планом за остваривање права националних мањина и да су се поред усклађивања са Одлуком Уставног суда из јанура 2014. године, измене овог закона кретале у смањењу прекомерне политизације, транспарентнијег финансирања делатности националних савета националних мањина, као и у правцу јаснијег дефинисања овлашћења националних савета.

Бошњак је подсетио да ће се ове године одржати избори за чланове националних савета националних мањина и позвао је све припаднике националних мањина да искористе право да гласају на овим изборима и бирају чланове националног савета своје националне мањине.

Јавна расправа о Нацрту овог закона траје до 18. априла 2018. године, подсетио је Бошњак и позивао се све заинтересоване институције, организације цивилног друштва, стручна јаност и грађани да узму учешће у расправи како би смо дошли до што бољих законских решења.

Округли сто је организовало Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са Мисијом ОЕБС у Републици Србији и општином Кучево.