У ОКВИРУ ЈАВНЕ РАСПРАВЕ О НАЦРТУ ЗАКОНА О ИЗМЕНА И ДОПУНА ЗАКОНА О ПОЛИТИЧКИМ СТРАНКАМА ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО У НОВОМ САДУ

У оквиру јавне расправе о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о политичким странкама данас је у Скупштини Аутономне покрајине Војводине одржан округли сто о нацрту овог прописа на коме је учешће узело више од 30 учесника.

Државни сектретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак је истакао да је важећи Закон о политичким странкама донет  2009. године, а његове измене су покренуте ради обавезе усклађивања са Законом о општем управном поступку, као и због потребе прецизирања појединих питања за којима се у примени Закона указала потреба.

„Предложеним изменама које се односе на усклађивање са Законом о општем управном поступку се односе на обавезу државних органа да у поступцима између себе размењују податке које имају у поседу, чиме се оснивачи странака ослобађају непотребних трошкова, а процес оснивања странке убрзава и олакшава. Истовремeно се прецизира и поступак оснивања странке и покретања иницијативе, одржавања оснивачке скупштине, као и брисање и престанак рада политичке странке“ објаснио је Бошњак.

Он је захвалио Скупштини Војводине што је омогућила да овај нацрт закона буде представљен и у Војводини како би чули шта политички фактори и стручна јавност са овог подручја имају да кажу на ову тему. Нагласио је да јавна расправа траје до 31. маја и позвао све заинтересоване да дају коментаре и сугестије који ће додатно унапредити овај пропис.

Генерални секретар покрајинске Скупштине Никола Бањац је, у име ове инситуције, поздравио учеснике округлог стола и истакaо да су врата Скупштине увек отворена за овако важне теме које доприносе развоју демократије у Србији.

На расправи су поред представника политичких партија учествовали и представници академске заједнице, професори Правног факултета, представници Покрајинске изборне комисије и Града Новог Сада.