У СКИП центру ускоро и обуке из области дигитализације културне баштине за запослене у култури

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и министар културе и информисања Владан Вукосављевић потписали су данас у Српско-корејском информатичком приступном центру Споразум о сарадњи између два министарства на основу ког ће запослени у установама културе у овом Центру похађати обуке из области процеса дигитализације културног наслеђа.

Министар Бранко Ружић је том приликом изразио задодовољство што Српско-корејски информатички приступни центар ради у пуном капацитету као што је и планирано. “За ова два месеца од како смо СКИП Центар отворили, десетак различитих обука у овом нашем центру прошло је око 1200 полазника – од обука за е-сервис Бебо добродошла на свет, затим су просветни радници обучавани за вођење електронског дневника, јавни службеници за примену еЗУПа, а недавно смо обезбедили и простор за геодете који ће радити на адресном регистру”, рекао је Ружић и додао да ће у наредном периоду бити још више полазника и обука, јер је процес дигитализације у Србији почео и нема заустављања.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић и  амбасадор Републике Кореје у Србији Ју Деђонг

Он је истакао да ће након потписивања споразума о сарадњи са Министарством културе, неопходна знања и вештине о процесу дигитализације добити они који брину о нашој културној баштини.

“Свесни смо да су за све реформске промене кључни људи и зато је усавршавање њихових знања и вештина круцијално како бисмо на крају имали боље услуге ка грађанима и ефикасну, модерну и професионалну управу у целини. И на томе ћемо, како кроз овај центар, тако и кроз будући рад Националне академије, посвећено радити”, рекао је Ружић.

Српско-корејски информатички приступни центар, за који је опрему донирала Република Кореја, а простор обезбедило Министарство државне управе, намењен је за обуку радника државне управе у области информационих и комуникационих технологија, али и грађанима, студентима, стартап предузећима, невладиним организацијама и локалним самоуправама. Данашњем потписивању Споразума присустовао је и амбасадор Републике Кореје Ју Дае Јонг.