У ТОКУ 24 ЧАСА ВИШЕ ОД 100 ПРИЈАВА КОНТАКТ ЦЕНТРУ ЗА РЕПУБЛИЧКЕ ИНСПЕКЦИЈЕ ЗБОГ НЕПОШТОВАЊА ПРЕВЕНТИВНИХ МЕРА

Након позива Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 грађанима да пријаве инспекцијама непоштовање превентивних мера,  током првих 24 сата Контакт центру за републичке инспекције стигло је више од 100 пријава.

Грађани се углавном жале на већи број окупљених у затвореном простору, непоштовање социјалне дистанце и неношење заштитне опреме, на основу чега ће надлежне инспекције хитно поступити.

Непоштовање превентивних мера може се пријавити путем јединственог Контакт центра за инспекције, и то посредством портала www.inspektor.gov.rs  или позивом на број телефона 011/63-50-322.

Јединствени Контакт центар републичких инспекција је јединствено управно место за све 44 инспекције где грађани и привреда могу да изјаве сумњу у евентуалну законитост или усклађеност са појединим обавезујућим прописима. Оператери  центра и аналитичари представку обрађују и прослеђују надлежној инспекцији.

Оснивање Контакт центар за републичке инспекције једна је од планираних активности у реформи система инспекцијског надзора, а почетак рада овог центра убрзан је у циљу заштите грађана и привреде од несавесног понашања током пандемије.

Контакт центар покренула је Влада Републике Србије у марту месецу, у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе, Јединицом за подршку Координационој комисији за инспекцијски надзор, Канцеларијом за ИТ и еУправу и НАЛЕД-ом и, а уз подршку  Европске банке за обнову и развој.