Удовички: Број нових предузетника повећан за 22 одсто

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички обратила се скупу на 9. годишњој конференцији и представљању Сиве књиге прописа у организацији НАЛЕД-а. Изазивши осећање поноса на све што је урађено у 2015. години постављајући одличне темеље за стварање онакве државе какву желимо и какву заслужујемо, Удовички је рекла да ће наши грађани осетити већ ове године унапређен рад јавне управе кроз услуге које им она пружа.

 

Доношењем Закона о инспекцијском надзору, започели смо једну суштинску реформу пословања у Србији, рекла је она и прецизирала да се то највише односи на борбу против неуједначеног и непредвидивог пословног амбијента, високих трошкова пословања, сиве економије и корупције.

„Пуна примена Закона о инспекцијском надзору почеће крајем априла, а досадашњи резултат је такав да у последњих пет месеци 2015. број новорегистрованих предузетника за петину већи него у истом периоду 2014. године“, навела је она. Такође, рекла је да је број оних који су покренули легалан посао у поменутом периоду већи за 22 одсто.

Према њеним речима, до тога је довео повећан инспекцијски надзор, те је за четири месеца, спроведено више од 110.000 инспекцијских надзора и утврђено више од 3000 нерегистрованих субјеката. Указала је да су инспекције добиле могућност да спроведу надзор у стамбеном простору који се често користи као пословни и по налогу суда спроведено је 56 увиђаја, док је уз захтев или пристанак власника или закупца урађено 82 увиђаја.