Удовички: Сукоби да остану у прошлости, институције да заштите законитост

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички одговорила је на допис који јој је упутио Станко Петровић, који је разрешен функције председника општине Бела Црква на прекјучерашњој спорној седници Скупштине општине.

Удовички је, најпре, најоштрије осудила свако насиље и вандализам, који, поред тога, што су неморални, не доносе никаква решења. Нагласивши да је у заједничком интересу свих заинтересованих страна да се створе услови за наставак рада скупштине у складу са законом, она је нагласила и да се заштита закона у оваквим ситуацијама тиче више органа.

„Питање насиља, или кршења јавног реда и мира, или нпр. кривотворења докумената везаних за поступање органа, у надлежности је органа унутрашњих послова. По питању спорног поступка избора или разрешења функционера у органима јединица локалне самоуправе надлежан је Управни суд. Министарство државне управе и локалне самоуправе утврђује и штити законитост рада скупштине, што се, у овом случају, чини као кључно питање”, наводи се у допису. Она наводи да Министарство врши сагледавање стварног стања увидом у све акте и документацију везане за заказивање и одржавање седнице скупштине, које Министарство очекује да добије од надлежних из Скупштине општине Бела Црква.

Потпредседница Владе др Кори Удовички позива све учеснике ових немилих догађаја да сукоби остану у прошлости и да се уздрже од било каквих даљих провокација и насилних корака, а институције система да утврде чињенице и тако заштите законитост и демократску слободу одлучивања. „У локалној заједници, каква је Бела Црква, потребно је успоставити нарушену стабилност и што пре се посветити јавним пословима у интересу свих грађана“, изјавила је Удовички овим поводом.