УДОВИЧКИ: ВЕЛИКЕ БАЗЕ ПОДАТАКА ДОНОСЕ НОВА САЗНАЊА

На конференцији Светске банке и Агенције за национално информационо друштво Јужне Кореје о решењима за велике базе података, одржаној у Кореји, потпредседница Владе Републике Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички захвалила се Влади Републике Кореје на несебичној подршци и дељењу свих података, информација које су довеле ову земљу у положај најразвијеније ИКТ земље у свету.

 

Није лак изазов ускладити дигиталну револуцију тако да допринесе развоју, интеграцији и расту привреде, рекла је Удовички и додала да нема сумње да је у томе успела Јужна Кореја и похвалила њихове напоре да са светом поделе експертизу и искуство.

 

„Велике базе података представљају специфичну прилику, не само за раст радних места, већ и за суштинску трансформацију начина на који свет функционише, које је нама, редовним корисницима технологије тешко замислив“, рекла је она.

Она је изразила уверење да ће се развој великих база података показати као потпуно нова револуција и нагласила да ту није суштина само у добијању више информација, више комуницирања, већ више нових сазнања.

Потпредседница Владе борави у Јужној Кореји на позив тамошње Владе, где ће у име Владе Републике Србије потписати Меморандум о разумевању између две земље у развоју еУправе. Подсетимо, корејска еУправа је прворангирана у свету од стране Уједињених нација три пута заредом. Сличне меморандуме Кореја има са 37 земаља у свету, укључујући и Велику Британију, Немачке, Кине, Бугарске, Италије, Румуније, Молдавије, Пољске.