УДОВИЧКИ: ВЛАДА ЋЕ ПОМОЋИ, АЛИ ЕНЕРГИЈУ МОРАЈУ ДА УЛОЖЕ И ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Потпредседница владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички обишла је Грдицу и Адране код Краљева и поручила да ће Влада Србије у најкраћем року издвојити средства за обнову поплављених кућа, али да енергију у борби против непогоде морају да уложе и локалне заједнице и грађани.

“Видим и љутњу и апатију, али сада морамо да уложимо сву енергију и супротставимо се непогоди која је ту, то ћемо да радимо на нивоу владе, али исто то морају да учине и локалне заједнице и грађани, јер може још да буде лошег времена”, поручила је Удовички, истакавши да је забринута због стања које је затекла на том подручју.

Она је оценила да је у овом тренутку најважније завршити изградњу бедема и размотрити да ли постоје и друга решења за Грдицу и Адране.

“Сада ћемо морати под хитно да помогнемо, припремиће се материјал за поправку кућа, али дугорочна решења морају да се направе. Бедем је једна ствар, али морате да видите да ли има још решења, јер је ово, очигледно, плавни терен”, рекла је Удовички.

Она је указала да је Србија много изградила после последњих поплава 2014. године и нагласила да бујичне поплаве више неће бити изузеци и да се зато мора подићи ниво спремности на нову висину.

“Има места која су одбрањена боље него 2014. године, а овде се поплаве дешавају јер дугорочна решења током две године нису спроведена. Морамо то да урадимо, боримо се, залажемо и гледамо у очи сваком проблему”, закључила је Удовички.