Удружују се Лозница и 7 општина у сливу реке Дрине за бољу заштиту од поплава

Лозница и још седам општина – Мали Зворник, Осечина, Љубовија, Бајина Башта, Крупањ, Нова Варош и Прибој су једно од првих међуопштинских партнерстава и удружили су се за боље управљање ризицима од елементарних непогода, изјавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Из Фонда за међуопштинску сарадњу ове општине добиле су 38.000 швајцарских франака за успостављаање система за прикупљање, размену и презентовање података о ризицима, израду интернет платформе са подацима о потенцијалним ризицима.

Министар је присуствовао свечаном уручењу опреме за покретање те платформе, која ће да омогућава интерактиван приступ у комуникацији између грађана, привреде и Штаба за ванредне ситуације. Набављена је опрема: хардвер и софтвер са припадајућим лиценцама за уношење прикупљених података и уређеји за прикупљање података на терену.

„Грађани ће имати прилику да јаве или да добију информације о потенцијалним ризицима“, истакао је министар.

Он је оценио да ће међуопштинска парнерства у Србији бити све важнија наредном периоду, а да је ово само почетак који је и подстицај и пример другим локалним самоуправама да се удружују.

Подсетио је да је Изменама и допунама Закона о локалној самоуправи предвиђена могућност међуопштинске сарадње.

„У светлу реформи и изазова који стоје пред Србијом, овај вид сарадње градова и општина јесте пут ка решавању кључних питања за које самостално, локлане самоуправе немају довољно капацитета, или је неопходно укључивање више градова и општина“, додао је он.

Подсетио је и да су у јуну месецу ове године, формирана прва међуопштинска партнерства којим показујемо да се закон и могућности које он пружа примењују – 33 града и општине удружиле су се у четири партнерства.

Подршку за овај пројекат дала је Влада Швајцарске која је издвојила 117.000 швајцарских франака као подршку за 33 локалне самоуправе да реализују прве, заједничке пројекте.