Заштитна опрема за 620 инспектора

Министарством државне управе и локалне самоуправе, Амбасада Краљевине Норвешке и НАЛЕД, обезбедили су маске, рукавице, визире и дезинфекциона средства за 620 инспектора Тржишне, Санитарне, Здравствене инспекције и Инспектората за рад, у циљу њихове ефикасније заштите током обављања надзора.

„Пандемија COVID-19 поставила је пред нас нови, ванредни задатак сарадње привреде и инспекција ради очувања здравља грађана и стабилности тржишта. Од средине марта инспекције су обавиле око 269.000 надзора што је више него у редовном стању. Највећи терет изнеле су управо инспекције којима данас уручујемо заштитну опрему и захваљујем им што су бринули о здрављу свих нас и стабилности и снабдевености тржишта“ изјавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Министар Ружић на додели заштитне опреме инспекцијама

Према његовим речима, Министарство је 25. марта у сарадњи са ЕБРД и НАЛЕД-ом успоставило Контакт центар за републичке инспекције којима су грађани и привреда упутили више од 3.000 пријава за повећање цена хране и медицинске опреме, као и у области рада. Министар је истакао да су у само 12% пријава утврђене неправилности што говори о високој савесности наше привреде.

Министар је нагласио да су инспекије радиле и послове који нису надзор, али су били важни за очување здравља људи и борбу коју смо сви заједно водили. Тако су инспекције обављале послове везане за функционисање територијалних штабова за ванредне ситуације, координацију и ангажовање волонтера, учествовале у преусмеравању откупа млека и живе стоке и збрињавању животиња породицама чији су чланови били на здравственом лечењу, биле ангажоване на прибављању дозвола за кретање за поједина запослена лица, вршили службене саветодавне посете и свакодневно пружали информације како би олакшали примену мера Владе Србије.

Норвешки амбасадор Јерн Еуген Гјелстад

„Након ове пандемије и кроз наше будуćе заједничке активности, уверен сам да ćе и грађани и привреда бити свеснији значаја инспектора, који раде у интересу целог друштва. Желели бисмо да инспектори у Србији буду једнако поштовани као инспектори у Норвешкој, јер они то заиста заслужују, посебно након неизмерног доприноса у борби против COVID-19. Због тога нас и радује планирано отварање 1.200 нових радних места за инспекторе у наредне три године. Драго ми је да су инспекције промениле приступ и да су превентивно поступале и током ванредног стања, а током ситуација као што је ова јасно је да би репресивни механизми требало да оду у прошлост“ изјавио је норвешки амбасадор Јерн Еуген Гјелстад, захваљујући се инспекторима што су током ванредног стања допринели очувању стабилности на тржишту и здравља грађана.

Игор Лончаревић, потпредседник НАЛЕД-овог Савеза за фер конкуренцију и партнер у КПМГ-у, као важан допринос пројекта истиче јачање поверења грађана и привреде јер инспекцијске органе све више виде као најодговорније за сузбијање сиве економије. О томе сведочи и више од 3.000 пријава поднетих Контакт центру за републике инспекције, само месец дана од његовог покретања.

Игор Лончаревић, потпредседник НАЛЕД-овог Савеза за фер конкуренцију и партнер у КПМГ-у

„Кроз измене Закона о инспекцијском надзору, а потом и обуку око 400 инспектора, израду готово 100 мишљења и објашњења за примену прописа и 55 модела образаца које користе инспектори током и након надзора, значајно смо смањили могућност да направе грешку и унапредили њихову ефикасност. То је омогућило да за 20% смањимо број поништених решења инспектора након жалби и само решавање жалби је двоструко брже у односу на време пре почетка пројекта. Још важније, уједначена је инспекцијска пракса по великом броју питања што значи да привредници унапред знају шта могу да очекују приликом посете инспектора“ рекао је Лончаревић.

У наредној фази пројекта акценат ће бити на реорганизацији инспекцијског система у циљу спајања инспекција са сродним делокругом рада у инспекторате, оснаживање положаја, професионализма и самосталности инспектора, као и унапређење вредновања учинка инспектора. Континуирано ће се радити и на  јачању сарадње и дијалога између привреде, регулатора и инспекција.

Донација је уручена на свечаности заједно с министром Бранком Ружићем и део је подршке у оквиру пројекта „Јачање инспекцијског, управног и судског надзора над радом инспекција у Републици Србији“ који финансира Норвешка амбасада, а спроводи НАЛЕД у сарадњи са МДУЛС.