ЗРЕЊАНИНОМ КРОЗ ПЕТРОВГРАД И ВЕЛИКИ БЕЧКЕРЕК

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle), у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, инвестиције, гастрономија…).

 

Ове седмице у „Српској слагалици“ биће представљен Зрењанин, некадашњи Велики Бечкерек и Петровград, трећи војвођански град по величини, после Новог Сада и Суботице. Један од лидера у привлачењу инвестиција, Зрењанин је 2015. године био први у Србији са издатом грађевинском дозволом инвеститору у року од шест дана након ступања на снагу новог Закона о планирању и изградњи. Захваљујући „гринфилд“ инвестицијама запослено је око 4.000 Зрењанинаца, остварени су многи пројекти прекограничне сарадње са Румунијом и Мађарском и бројним међународним и националним партнерима.

У „граду спортова“, из кога потичу браћа Грбић, Ивана Шпановић, Дејан Бодирога и многи други, прелепе архитектуре, са сувереном доминацијом барокне зграде Градске куће из 1820. године, у Зрењанину и пивопије, последње седмице августа још од 1986. године имају своје „Дана пива“, које прати међународни етно-фестивал „Жетелачке свечаности“. За љубитеље уметности ту је зрењанинско Народно позориште „Тоша Јовановић“, као и Народни музеј, који ће ове године бити кандидат наше земље за престижну награду „Европски музеј године“.

Да бисте за све то имали енергије, ту су надалеко чувени резанци са маком, банатска чесница или пихтије. Рецепти можете пронаћи на сајту www.serbianpuzzle.rs.

Посету Зрењанину зачините на крају причом о књижевнику, драмском писцу и ликовном критичару, теоретичару и једном од највећих европејаца српске модерне културе, Тодору Манојловићу који је поставио темеље модерне српске драме, на истој веб адреси.

ДОБРОДОШЛИ У ЗРЕЊАНИН