Десети састанак Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ и РС

Десети састанак Заједничког консултативног одбора Комитета региона Европске уније и Републике Србије (ЗКО) одржан је 6. и 7. јула у Бриселу, у оквиру 7. Дана проширења ЕУ.

Заједничким консултативним одбором копредседавала је Драгана Сотировски, градоначелница Ниша, а теме састанка биле су „Локалне и регионалне власти у процесу приступања Србије ЕУ“ и „Учешће младих на локалном нивоу“.

У име делегације Републике Србије, о положају и улози локалне самоуправе у процесу приступања говорио је Горан Цветановић, градоначелник Лесковца и председник Сталне конференције градова и општина (СКГО), док су председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић и председница општине Сурдулица Александра Поповић, заједно са градоначелником Шкофја Локе Тине Радињом и одборницом Града Букурешта Анде Бадеа, представили примере добре праксе у укључивању младих на локалном и регионалном нивоу.

На састанку су учествовали чланови и заменици чланова ЗКО из Србије, градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић и градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, председница општине Варварин Виолета Лутовац Ђурђевић, чланица већа ГО Врачар Наташа Мијатовић, покрајински секретар АП Војводине Александар Софић и заменица покрајинског секретара Видосава Ендерић, као и чланови Комитета региона ЕУ, представници Европске комисије, представници Мисије Републике Србије при ЕУ Данијел Апостоловић и Сандра Милошевић и шеф Канцеларије АП Војводине у Бриселу Срђан Мачкић.

У име Министарства државне управе и локалне самоуправе састанку су присуствовале помоћница министра за европске интеграције и међународну сарадњу Сања Путник и секретар српске стране ЗКО Наташа Голубовић. У име Сталне конференције градова и општина састанку ЗКО су присуствовали генерални секретар СКГО Никола Тарбук и Александра Вукмировић испред Стручне службе СКГО.

Чланови делегације Републике Србије у ЗКО посетили су Мисију РС при ЕУ. У оквиру посете представљена је улога и рад Канцеларије АП Војводине у Бриселу.

На 7. Дану проширења ЕУ, који окупља локалне и регионалне власти земаља чланица ЕУ и земаља у процесу придруживања, градоначелница Ниша Драгана Сотировски учествовала је на панелу под називом „Западни Балкан и Турска: Коначно неки покрет – или више истог?“, и том приликом указала на важност улоге локалних власти у регионалном повезивању на Западном Балкану, као и у преношењу јасне поруке грађанима о значају придруживања Европској унији кроз дијалог и успостављање поверења.

Поруке учесника Дана проширења са стране Комитета региона Европске уније су биле да је будућност региона Западног Балкана несумњиво у Европској унији, истакавши да давање статуса кандидата Украјини и Молдавији представља додатни подстицај процесу проширења. Контатовано је да је потребно убрзавање овог процеса, што подразумева ангажовање свих актера, при чему је указано на примере добре праксе и начине на које сам Комитет региона може допринети томе. Поновљен је значај испуњавања свих неопходних критеријума за чланство, са посебним освртом на локални и регионални ниво. Председник Европског комитета региона Васко Алвес Кордеира поновио је да регион Западног Балкана припрада европској породици, док је представник Министарства спољних послова Чешке Јири Козак потврдио да проширење остаје високо међу приоритетима чешког председавања. Ана Мађар, известилац Комитета региона за пакет проширења 2021, истакла је да подржава наставак проширења, као и да је напредак у спровођењу реформских процеса препознат од стране Комитета региона.