Сектор за регистре и локалну самоуправу

pomocnik ministra marina drazic

Марина Дражић

помоћница министра

Сектор за регистре и локалну самоуправу обавља нормативне послове који се односе на систем матичних књига, вођење другостепеног управног поступка, давање мишљења о уставности и законитости општих аката градских, односно општинских управа које воде матичне књиге.

 

Сектор пружа међународну правну помоћи у прибављању јавних исправа и извештава о спровођењу ратификованих билатералних и мултилатералних уговора у процесу европских интеграција.

 

Сектор обавља и послове који се односе на међуопштинску и међународну сарадњу јединица локалне самоуправе, као и праћење стања у области рада и унапређења рада комуналне милиције.

 

Спроводи и активности на одржавању и унапређењу Регистра матичних књига, као јединствене електронске базе података о личним стањима грађана.

 

У пословима вођења јединственог бирачког списка обавља нормативне послове, вођење другостепеног управног поступка, прати и унапређује стање у тој области, обезбеђује усклађеност и тачност података, у складу са законом врши промене у бирачком списку.

 

У делокругу Сектора су и послови који се односе на успостављање и вођење Централног регистра становништва, као поуздане државне базе података која садржи тачне и ажурне податке о становништву Републике Србије у електронском облику.

 

Такође, обавља послове који се односе на политичко организовање, вођење Регистра политичких странака и првостепеног управног поступка по пријавама за упис, брисање и промену података у Регистру.

 

При томе,  Сектор обезбеђује техничку подршку, као и развој и унапређења информационих система и електронских база података које се воде у Министарству (Регистар матичних књига, Јединствени бирачки списак и Регистар политичких странака).

 

Сектор такође обавља послове који се односе на уређење система локалне самоуправе и територијалне аутономије, као и послове територијалне организације Републике Србије и управља реформом система локалне самоуправе.

 

Припрема прописе који уређују изборе за органе локалне самоуправе, непосредно изјашњавање грађана и врши надзор над законитошћу рада и аката јединица локалне самоуправе.

 

Сектор прати стање у области локалне самоуправе и пружа подршку у циљу решавања секторских проблема јачања капацитета јединица локалне самоуправе и прати број запослених у јединицама локалне самоуправе.

 

Обавља послове у вези са коришћењем и расподелом средстава и наменских примања буџета Републике Србије за финансирање локалне самоуправе – програм развоја система локалне самоуправе.

 

Више о надлежностима Сектора за регистре и локалну самоуправу 

Министарство државне управе и локалне самоуправе отвориће контакт телефоне, преко којих грађани могу добити информације о уписима у изводима из Јединственог бирачког списка, поводом избора који ће бити одржани 02. јуна 2024. године.   На дан одржавања избора, у недељу, 02. јуна 2024. године. године,......

Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије информише све грађанке и грађане који имају право да гласају на предстојећим локалним изборима заказаним за 2. јун 2024. године да се, у складу са законском процедуром, ноћас, 17. маја, тачно у поноћ закључује Јединствени бирачки списак.......

У наставку разговора о примени Закона о допунама Закона о јединственом бирачком списку, министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић састала се данас у згради Владе Србије са представницима Радне групе за унапређење изборног процеса Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине......

Министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић одржала је данас у просторијама Министарства састанак са представницима невладине организације ЦРТА и представницима политичке странке Зелено-леви фронт, а који су уједно и чланови Радне групе за унапређење изборног процеса Одбора за уставна питања и законодавство......

Како би сви грађани Србије остварили право да буду уписани у најважније евиденције које надлежне институције воде о њима, а што је основа за остваривање свих других права, у Крушевцу је одржан пети циклус информативне кампање која је и овај пут окупила службенике јавне управе......

О кључним резултатима и досадашњим искуствима и изазовима, али и новим могућностима за ширење и даљи развој међуопштинске сарадње у Републици Србији, разговарали су данас на трилатералном састанку представници Министарства државне управе и локалне самоуправе, Сталне конференције градова и општина и Швајцарске канцеларије за развој......

Бирчанинова 6, 11000 Београд

011/2685-344

 registri.lsamouprava@mduls.gov.rs

Skip to content