Препорука матичарима о венчањима и мерама против Covid-19

У претходном периоду, у складу са мерама Владе ради спречавања, појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19, Министарство државне управе и локалне самоуправе је свим општинским и градским управама упутило препоруке о начину поступања матичара у вези са закључењем брака.

И поред тога што је Одлуком о укидању ванредног стања од 7. маја 2020. године, укинуто ванредно стање на територији Републике Србије  и даље се наставља са применом мера Владе ради спречавања и сузбијања заразне болести COVID-19.

У складу са тим забрањена су јавна окупљања на целој територији Републике Србије на јавним местима у затвореном и на отвореном простору – када се истовремено окупља више од 50 лица.

Овом наредбом прописано је да за време дозвољеног окупљања на јавним местима у затвореном простору морају бити примењене све превентивне мере које се односе на дезинфекцију руку, употребу личних заштитних средстава (маске) и растојање између присутних лица од најмање 2 метра, док се на отвореном простору мора поштовати растојање између окупљених лица које мора износити најмање 2 метра уз употребу личних заштитних средстава.

У циљу спровођења ове наредбе, неопходно је да све будуће супружнике који су већ пријавили закључење брака, као и све који имају намеру да закључе брак, обавестите да се чин склапања брака мора спровести  у складу са овим мерама.

Преузмите Препоруку