Антић: Транспарентност важна за развој цивилног друштва  

Помоћница министра државне управе и локалне самоуправе Ивана Антић оценила је данас на конференцији која се одржава у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (РеЛОаД) да је успостављање и примена транспарентног правног и финансијског оквира важан корак за развој и одрживост цивилног друштва.

Антић учествује у Тирани на дводневној конференцији „Унапређење транспарентности и одговорности у циљу побољшања локалне демократије на Западном Балкану“.

Онa истакла да је транспарентност важна, како у додели, тако и трошењу финансијских средстава.

“Укључивање и учествовање грађана у доношењу одлука од великог је значаја за развој демократског друштва”, рекла је Антић и додала да један од показатеља степена развоја демократије и јако и организовано цивилно друштво.

Навела и примере добре праксе у Србији, као што је Календар конкурса  и нови Водич за транспарентно финансирање удружења и других организација из буџетских средстава локалних самоуправа.

Пројекат спроводи УНДП, а финансира Европска унија. Догађај је посвећен размени пракси, искустава и поука у вези са повећањем транспарентности и одговорности у финансирању организација цивилног друштва на локалном нивоу.