Antić: Transparentnost važna za razvoj civilnog društva  

Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Ivana Antić ocenila je danas na konferenciji koja se održava u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) da je uspostavljanje i primena transparentnog pravnog i finansijskog okvira važan korak za razvoj i održivost civilnog društva.

Antić učestvuje u Tirani na dvodnevnoj konferenciji „Unapređenje transparentnosti i odgovornosti u cilju poboljšanja lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu“.

Ona istakla da je transparentnost važna, kako u dodeli, tako i trošenju finansijskih sredstava.

“Uključivanje i učestvovanje građana u donošenju odluka od velikog je značaja za razvoj demokratskog društva”, rekla je Antić i dodala da jedan od pokazatelja stepena razvoja demokratije i jako i organizovano civilno društvo.

Navela i primere dobre prakse u Srbiji, kao što je Kalendar konkursa  i novi Vodič za transparentno finansiranje udruženja i drugih organizacija iz budžetskih sredstava lokalnih samouprava.

Projekat sprovodi UNDP, a finansira Evropska unija. Događaj je posvećen razmeni praksi, iskustava i pouka u vezi sa povećanjem transparentnosti i odgovornosti u finansiranju organizacija civilnog društva na lokalnom nivou.