Бела Паланка и Димитровград показали велику жељу и одговорност у борби против сиве економије

Министар државне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић посетио је данас општине Бела Паланка и Димитровград које су заузеле прво, односно друго место у такмичењу градова и општина у оквиру наградне игре „Узми рачун и победи“. Житељи тих општина су прикупили највећи број фискалних рачуна и слипова по становнику и награђени су бесплатном „вај-фај“ зоном и средствима у износу од 20.000 евра за пројекте од јавног значаја, које су сами грађани одабрали. У Димитровграду ће бити опремљен туристички инфо центар, а у Белој Паланци реконструисано археолошко налазиште Ремизијана.

 

Министар Ружић је истакао је да су грађани Димитровграда показали велику жељу за борбом против сиве економије и показали како директно могу утицати на побољшање услова живота у својој заједници.

„Цео Пиротски округ је био веома успешан у овој наградној игри чиме су показали лојалност према својој држави, а у првом кварталу ове године било је за 47 одсто више жалби за неиздавање рачуна што показује велику друштвену одговорност грађана“, рекао је Ружић и истакао значај улоге премијерке Ане Брнабић која је започела овај пројекат у оквиру кога је послато 85 милиона фискалних рачуна и слипова, а припадајући ПДВ је био девет милиона евра.

 

„Грађани су сами изабрали где ће уложити новац што је још један начин да се покаже како треба да функционише локална самоуправа и како држава представља сервис грађана“, нагласио је Ружић.

Министар Ружић је обишао и новоотворени Услужни центар у оквиру општине Димитровград где се сада на једном месту налази неколико служби.

Након Димитровграда, министар је посетио и општину Бела Паланка и рекао је да су становници Беле Паланке победници наградне игре, али и сви становници Србије, јер је подигнута свест о штети због нерегуларности које постоје у систему.

„Опредељење владе је јасно по овом питању и грађани су показали решеност да учествују у борби против сиве економије и жељу да се буџет пуни на прави начин. Реконструкција археолошког налазишта је спој модерног и традиције и ту се види јасна намера да штитимо нашу културну баштину, али и да одговарамо на модерне изазове“, навео је Ружић и додао да ће се кренути у реализацију нове и свеобухватније наградне игре која ће бити у функцији „сламања“ сиве економије.

Министра Ружића су приликом посете општинама Пиротског округа дочекали председник општине Димитровград Владица Димитров и председник општине Бела Паланка, Горан Миљковић.