Bela Palanka i Dimitrovgrad pokazali veliku želju i odgovornost u borbi protiv sive ekonomije

Ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić posetio je danas opštine Bela Palanka i Dimitrovgrad koje su zauzele prvo, odnosno drugo mesto u takmičenju gradova i opština u okviru nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“. Žitelji tih opština su prikupili najveći broj fiskalnih računa i slipova po stanovniku i nagrađeni su besplatnom „vaj-faj“ zonom i sredstvima u iznosu od 20.000 evra za projekte od javnog značaja, koje su sami građani odabrali. U Dimitrovgradu će biti opremljen turistički info centar, a u Beloj Palanci rekonstruisano arheološko nalazište Remizijana.

 

Ministar Ružić je istakao je da su građani Dimitrovgrada pokazali veliku želju za borbom protiv sive ekonomije i pokazali kako direktno mogu uticati na poboljšanje uslova života u svojoj zajednici.

„Ceo Pirotski okrug je bio veoma uspešan u ovoj nagradnoj igri čime su pokazali lojalnost prema svojoj državi, a u prvom kvartalu ove godine bilo je za 47 odsto više žalbi za neizdavanje računa što pokazuje veliku društvenu odgovornost građana“, rekao je Ružić i istakao značaj uloge premijerke Ane Brnabić koja je započela ovaj projekat u okviru koga je poslato 85 miliona fiskalnih računa i slipova, a pripadajući PDV je bio devet miliona evra.

 

„Građani su sami izabrali gde će uložiti novac što je još jedan način da se pokaže kako treba da funkcioniše lokalna samouprava i kako država predstavlja servis građana“, naglasio je Ružić.

Ministar Ružić je obišao i novootvoreni Uslužni centar u okviru opštine Dimitrovgrad gde se sada na jednom mestu nalazi nekoliko službi.

Nakon Dimitrovgrada, ministar je posetio i opštinu Bela Palanka i rekao je da su stanovnici Bele Palanke pobednici nagradne igre, ali i svi stanovnici Srbije, jer je podignuta svest o šteti zbog neregularnosti koje postoje u sistemu.

„Opredeljenje vlade je jasno po ovom pitanju i građani su pokazali rešenost da učestvuju u borbi protiv sive ekonomije i želju da se budžet puni na pravi način. Rekonstrukcija arheološkog nalazišta je spoj modernog i tradicije i tu se vidi jasna namera da štitimo našu kulturnu baštinu, ali i da odgovaramo na moderne izazove“, naveo je Ružić i dodao da će se krenuti u realizaciju nove i sveobuhvatnije nagradne igre koja će biti u funkciji „slamanja“ sive ekonomije.

Ministra Ružića su prilikom posete opštinama Pirotskog okruga dočekali predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov i predsednik opštine Bela Palanka, Goran Miljković.