Без извода из матичне књиге рођених за упис на београдске факултете

Будући кандидати-студенати приликом уписа на факултете Београдског универзитета неће морати да прилажу изводе из матичне књиге рођених, јер је Министарство државне управе и локалне самоуправе омогућило за 31 факултет Универзитета у Београду трајни и непрекидни приступ подацима из извода матичне књиге рођених.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је подсетио да је ова услуга данас могућа јер су постављени добри темељи који су омогућили да се запослени у управи обавежу да размењују податке између себе, не правећи од грађана курире и да то чине електронским путем. „Услов да се обезбеди било каква електронска услуга био је и да се основне евиденције пребаце у електронски облик, што је и учињено“, казао је он.

Министар је подсетио да је ова услуга данас могућа јер су постављени добри темељи који су омогућили да се запослени у управи обавежу да размењују податке између себе, не правећи од грађана курире, и да то чине електронским путем.

Услов да се обезбеди било каква електронска услуга био је и да се основне евиденције пребаце у електронски облик, што је и учињено. Министар је најавио да је следећи велики корак у домену дигитализације успостављање Централног регистра становништва који ће на једном месту повезати и објединити податаке о грађанима из 13 различитих службених евиденција.

План је да ова централна база података почне са радом 1. септембра 2020. године и она ће омогућити да поставимо нове електронске услуге за грађане и сваки поступак дигитализујемо“, рекао је Ружић.