Бошњак: Добра управа на локалном нивоу за Ромкиње и Роме

„Министарство државне управе и локалне самоуправе заокружује правни оквир у циљу даљег активног укључивања припадника мањина, а нарочито Рома и Ромкиња, у друштвене процесе“, рекао је државни секретар Иван Бошњак на представљању заједничког програма Савета Европе и Европске комисије ROMACTED „Промовисање доброг управљања и оснаживања ромске заједнице на локалном нивоу“.

Бошњак је захвалио међународним партнерима на подршци у оснаживању ромске заједнице и рекао да већ добре законе побољшавамо ради превазилажења недостатака који су се показали у њиховој примени.

„Управо следећи задатак који се поставља пред све нас је даља децентрализација послова и одговорности. Живот се одвија на локалу и главни изазов је на најједноставнији начин решавати проблеме тамо где се они генеришу у локалним срединама“, нагласио је државни секретар.

Он је подсетио да ће се у другој половини године одржати избори за националне савете националних мањина и позвао присутне да допринесу да се што већи број наших суграђана, припадника националних мањина, укључи у овај процес.

У ROMACTED програм који је усмерен на изградњу политичке воље и одрживих политика кроз ангажовање локалних власти укључило се 11 локалних самоуправа, а свечаности на којој је представљен пројекат присуствовали су и Тим Картрајт, шеф мисије Савета Европе,  Зорана Михајловић, потпредсеница Владе Србије и председник Националног савета ромске националне мањине Тефик Рамаданоивћ.