Бошњак: Измене два важна закона о мањинама на јесен

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак очекује да ће на јесен бити усвојене измене Закона о заштити права и слобода националних мањина и измене Закона о националним саветима.

 

Бошњак је након округлог стола о националним мањинама, на коме је учествовала и министарка спољних послова Бугарске Екатарина Захариева, навео да је представницима мањина речено да ће се кроз дијалог са њима пронаћи најбоља решења која их се тичу, а то, каже, подразумева пуну реализацију акционог плана из поглавља 23.

 

„Ми смо као Министарство задужени да ове јесени да донесемо два кључна закона. То су измене и допуна Закона о заштити права и слобода националних мањина, а други је Закон о националним саветима националних мањина“, рекао је Бошњак.

Он је прецизирао да ће Закон о заштити права и слобода помоћи да се лакше уноси, пре свега, национална припадност у јавне евиденције, у складу са заштитом података о личности, а да се на основу тога кроз измене других системских закона омогући и боља политичка партиципација припадника националних мањина и њихово запошљавање у јавном сектору.

Како је рекао, Закон о националним саветима националних мањина ће ићи у правцу веће демократизације самих националних савета, затим бољег економског и финансијског руковођења националним саветима и додатна деполитизација.

„Наша идеја је да у те процесе буду укључени представници националних савета, а потенцира се и дијалог са невладиним организацијама“, рекао је Бошњак.