Bošnjak: Izmene dva važna zakona o manjinama na jesen

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak očekuje da će na jesen biti usvojene izmene Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i izmene Zakona o nacionalnim savetima.

 

Bošnjak je nakon okruglog stola o nacionalnim manjinama, na kome je učestvovala i ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekatarina Zaharieva, naveo da je predstavnicima manjina rečeno da će se kroz dijalog sa njima pronaći najbolja rešenja koja ih se tiču, a to, kaže, podrazumeva punu realizaciju akcionog plana iz poglavlja 23.

 

„Mi smo kao Ministarstvo zaduženi da ove jeseni da donesemo dva ključna zakona. To su izmene i dopuna Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, a drugi je Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina“, rekao je Bošnjak.

On je precizirao da će Zakon o zaštiti prava i sloboda pomoći da se lakše unosi, pre svega, nacionalna pripadnost u javne evidencije, u skladu sa zaštitom podataka o ličnosti, a da se na osnovu toga kroz izmene drugih sistemskih zakona omogući i bolja politička participacija pripadnika nacionalnih manjina i njihovo zapošljavanje u javnom sektoru.

Kako je rekao, Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina će ići u pravcu veće demokratizacije samih nacionalnih saveta, zatim boljeg ekonomskog i finansijskog rukovođenja nacionalnim savetima i dodatna depolitizacija.

„Naša ideja je da u te procese budu uključeni predstavnici nacionalnih saveta, a potencira se i dijalog sa nevladinim organizacijama“, rekao je Bošnjak.