Делегација МДУЛС у Естонији о реформи јавне управе

Делегација Министарства државне управе и локалне самоуправе и Службе за управљање кадровима боравила је у студијској посети Естонији, током које су се упознали са реформом јавне управе у тој земљи.

Посета је организована уз помоћ TAIEX-a (Technical Assistance and Information Exchange Instrument), који пружа подршку партнерским земљама у погледу приближавања и спровођења законодавства Европске уније и у кратком року омогућује добијање експертске помоћи за јачање административних капацитета.

Таекс (TAIEX) је посебно Одељење у оквиру Генералног директората за суседску политику и преговоре о проширењу Европске комисије.

Током студијске посете имали су прилику да се упознају и са естонским системом селекције кандидата у конкурсном поступку, вредновања резултата рада запослених,  стручног усавршавања, као и плата запослених у јавној управи.

Делегација је имала састанке са представницима Министарства финансија Естоније, Министарства правде Естоније, Службе Владе која се бави регрутацијом, селекцијом и развојем лица на положају, Удружења за управљање људским ресурсима Естоније, Центра заједничких услуга и Пореске управе и Управе Царина Републике Естоније.

Помоћ у оквиру Таекс-а доступна је кроз: експертске мисије – експерти из земаља чланица пружају савете у погледу усвајања и примене ЕУ законодавства, студијске посете – представници земаља корисника учествују у студијској посети некој од земаља чланица ЕУ и семинари и радионице – експерти из земаља чланица представљају одређене области ЕУ законодавства већем броју учесника.

Препорука Министарству државне управе и локалне самоуправе да аплицира за ову врсту подршке дошла је од СИГМА експерата у циљу размене искустава са представницима надлежних институција Републике Естоније, с обзиром да је реч о чланици ЕУ која се руководи политиком минималне бирократије.