Делегација МДУЛС у Летонији

Помоћница министра државне управе и локалне самоуправе Марина Дражић разговарала је са представницима Министарства унутрашњих послова, тачније Канцеларијом за послове држављанства и миграције, на тему израде Регистра становништва.

Наиме, Министарство државне управе и локалне самоуправе Србије кренуло је са припремом Нацрта закона о Регистру становништва који би обухватио најважније податке о грађанима Србије на једном месту, а у том послу веома је важно сагледати праксу других земаља који су такав регистар већ израдили.

Дражићева је на састанку изразила велику захвалност Жани Ружите, начелници Сектора за европске послове и међународну сарадњу, као и заменику директора Канцеларије за послове држављанства и миграције Улдису Апситису на вољи и времену да укажу на све активности и изазове који су имали током израде летонског Регистра становништва.

Апситис је указао да, иако има још посла у унапређењу Регистра и да се тренутно ради на Регистру физичких лица, оваква база знатно олакшава послове, како за државне службенике, тако и за саме грађане.

Регистар становништва данас има око 260 клијената“, рекао је Апситис и истакао да је jедан од приоритетних активности у наредном периоду обезбеђивање услуга и евиденције о летонским држављанима у иностранству.

Помоћница министра је истакла да је пред овим Министарством огроман посао, али да ће и тај, као што је и израда Централног регистра матичних књига, допринети напретку Србије на пољу дигитализације и реформе управе у прави сервис грађана и привреде.