Државни секретар и мигранти из Кикинде заједно уредили спортске терене и учествовали у турниру пријатељствав

У волонтерској акцији на тениским теренима у оквиру Спортског центра „Језеро“, данас су се окупили представнициграда домаћина, институција Републике Србије, Програма Уједињених нација за развој (УНДП), као и миграната смештених у Прихватном центру у Кикинди. Након заједничког чишћења, фарбања и поправке спортског инвентара, одржан је дечији Турнир пријатељства. Подмладак Тениског клуба „Језеро“ и деца из Прихватног центра јачали су спортски дух и дружили се кроз размену бекхенда и форхенда. Град Кикинда и УНДП организовали су данашњу акцију како би допринели упознавању локалног становништва и њихових нових комшија миграната, изградњи поверења и заједништва.

 

У акцији чији је домаћин био члан Градског већа Кикинде Миливој Лињачки, учествовали су Бојан Стевић државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе, Нина Топић представник УНДП-а и мигранти смештени у Прихватном центру у Кикинди.

Волонтерска акција уређења тениских терена С.Ц. „Језеро“ реализована је у оквиру пројекта који доприноси развоју виталности општина кроз превазилажење мигрантске кризе, који финансира Влада Јапана, а спроводи УНДП, у сарадњи са надлежним министарствима Владе Републике Србије и Комесаријатом за избеглице и миграције.

 

„Не можемо све мигранте посматрати кроз спорадичне инциденте јер те људе је мука натерала да оду из своје земље. За време највећег прилива миграната, Влада Републике Србије максимално се потрудила да помогне људима које је пут довео у нашу земљу. Велику захвалност дугујемо локалним самоуправама и грађанима који су прихватили ове људе и изашли им у сусрет. Иначе, морам напоменути да је град Кикинда погранично подручје на мигрантској рути, с тим у вези у овом прихватном центру боравило је близу 300 људи од тога 120-оро деце“, истакао је државни секретар Бојан Стевић.

Он је додао, да је захваљујући средствима Америчке агенције за међународни развој, УНДП обнавља и дечији вртић „Маслачак“ у Кикинди, у насељу Башаид, у коме ће се организовати мултикултуралне радионице за децу из локалне и мигрантске популације.

Прихватни центар у Кикинди отворен је у априлу ове године, у адаптираној бившој управној згради Пољопривредног комбината “29. новембар” и у њему је смештено око 300 људи. Програм УН за развој помаже општинама са великим бројем миграната и избеглица да ојачају заједништво, побољшају јавне, комуналне услуге и инфраструктуру, на добробит домаћег становништва и расељених.