Državni sekretar i migranti iz Kikinde zajedno uredili sportske terene i učestvovali u turniru prijateljstvav

U volonterskoj akciji na teniskim terenima u okviru Sportskog centra „Jezero“, danas su se okupili predstavnicigrada domaćina, institucija Republike Srbije, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kao i migranata smeštenih u Prihvatnom centru u Kikindi. Nakon zajedničkog čišćenja, farbanja i popravke sportskog inventara, održan je dečiji Turnir prijateljstva. Podmladak Teniskog kluba „Jezero“ i deca iz Prihvatnog centra jačali su sportski duh i družili se kroz razmenu bekhenda i forhenda. Grad Kikinda i UNDP organizovali su današnju akciju kako bi doprineli upoznavanju lokalnog stanovništva i njihovih novih komšija migranata, izgradnji poverenja i zajedništva.

 

U akciji čiji je domaćin bio član Gradskog veća Kikinde Milivoj Linjački, učestvovali su Bojan Stević državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Nina Topić predstavnik UNDP-a i migranti smešteni u Prihvatnom centru u Kikindi.

Volonterska akcija uređenja teniskih terena S.C. „Jezero“ realizovana je u okviru projekta koji doprinosi razvoju vitalnosti opština kroz prevazilaženje migrantske krize, koji finansira Vlada Japana, a sprovodi UNDP, u saradnji sa nadležnim ministarstvima Vlade Republike Srbije i Komesarijatom za izbeglice i migracije.

 

„Ne možemo sve migrante posmatrati kroz sporadične incidente jer te ljude je muka naterala da odu iz svoje zemlje. Za vreme najvećeg priliva migranata, Vlada Republike Srbije maksimalno se potrudila da pomogne ljudima koje je put doveo u našu zemlju. Veliku zahvalnost dugujemo lokalnim samoupravama i građanima koji su prihvatili ove ljude i izašli im u susret. Inače, moram napomenuti da je grad Kikinda pogranično područje na migrantskoj ruti, s tim u vezi u ovom prihvatnom centru boravilo je blizu 300 ljudi od toga 120-oro dece“, istakao je državni sekretar Bojan Stević.

On je dodao, da je zahvaljujući sredstvima Američke agencije za međunarodni razvoj, UNDP obnavlja i dečiji vrtić „Maslačak“ u Kikindi, u naselju Bašaid, u kome će se organizovati multikulturalne radionice za decu iz lokalne i migrantske populacije.

Prihvatni centar u Kikindi otvoren je u aprilu ove godine, u adaptiranoj bivšoj upravnoj zgradi Poljoprivrednog kombinata “29. novembar” i u njemu je smešteno oko 300 ljudi. Program UN za razvoj pomaže opštinama sa velikim brojem migranata i izbeglica da ojačaju zajedništvo, poboljšaju javne, komunalne usluge i infrastrukturu, na dobrobit domaćeg stanovništva i raseljenih.