Џез и блуз уз Десанкине стихове и дуван чварке

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle), у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, инвестиције, гастрономија…).

 

Ове седмице у „Српској слагалици“ биће представљено Ваљево, град богатог културног наслеђа, предузетништва, нових технологија и сигурног живљења и на далеко познатих дуван чварака. Смештен на мање од 100 километара од Београда, у близини магистралних путева, Ваљево нуди инвеститорима отворен позив за улагање, администрацију окренуту привреди, квалитетне и стручне раднике и бројне локације за градњу и инвестирање. Зграда управе била је највећа и јединствена десетоспратница у центру града када је подигнута 60-их година прошлог века и убрзо је постала државни архив среза и међуопштинска установа за подручја општина Ваљево, Уб, Мионица, Лајковац, Љиг и Осечина. Данас је модерно здање и јавни сервис за све грађане са најсавременијим и функционалним градским услужним центром по принципу “све на једном месту“.

Тешњарске вечери, међународна културна, туристичко-привредна манифестација, смотра позоришног и филмског стваралаштва, књижевника, издавача, књижара и Дан малине су доказ да је град мислио и на туристе, а нису занемарени ни љубитељи џеза и блуза који могу да уживају на Ваљевском џез фесту, где још од 1984. године наступају бројни домаћи и страни извођачи. У овом граду рођена је и чувена песникиња Десанка Максимовић, чије стихове из песама напамет говоре и знају многи, а не само ђаци у школама.

Обилазак града обавезно треба завршити на Колубарском кеју, на фестивалу дуван чварака. Тајна непоновљивог укуса тог специјалитета је у дуготрајном кувању свињског меса и масноће, после којег се прже на тихој ватри пуних седам сати, уз непрекидно мешање, а потом цеде кроз ланену крпу.

Да ово није све, уверите се на сајту www.serbianpuzzle.rs


ДОБРОДОШЛИ У ВАЉЕВО