Džez i bluz uz Desankine stihove i duvan čvarke

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlja promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle), u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedeljnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija…).

 

Ove sedmice u „Srpskoj slagalici“ biće predstavljeno Valjevo, grad bogatog kulturnog nasleđa, preduzetništva, novih tehnologija i sigurnog življenja i na daleko poznatih duvan čvaraka. Smešten na manje od 100 kilometara od Beograda, u blizini magistralnih puteva, Valjevo nudi investitorima otvoren poziv za ulaganje, administraciju okrenutu privredi, kvalitetne i stručne radnike i brojne lokacije za gradnju i investiranje. Zgrada uprave bila je najveća i jedinstvena desetospratnica u centru grada kada je podignuta 60-ih godina prošlog veka i ubrzo je postala državni arhiv sreza i međuopštinska ustanova za područja opština Valjevo, Ub, Mionica, Lajkovac, Ljig i Osečina. Danas je moderno zdanje i javni servis za sve građane sa najsavremenijim i funkcionalnim gradskim uslužnim centrom po principu “sve na jednom mestu“.

Tešnjarske večeri, međunarodna kulturna, turističko-privredna manifestacija, smotra pozorišnog i filmskog stvaralaštva, književnika, izdavača, knjižara i Dan maline su dokaz da je grad mislio i na turiste, a nisu zanemareni ni ljubitelji džeza i bluza koji mogu da uživaju na Valjevskom džez festu, gde još od 1984. godine nastupaju brojni domaći i strani izvođači. U ovom gradu rođena je i čuvena pesnikinja Desanka Maksimović, čije stihove iz pesama napamet govore i znaju mnogi, a ne samo đaci u školama.

Obilazak grada obavezno treba završiti na Kolubarskom keju, na festivalu duvan čvaraka. Tajna neponovljivog ukusa tog specijaliteta je u dugotrajnom kuvanju svinjskog mesa i masnoće, posle kojeg se prže na tihoj vatri punih sedam sati, uz neprekidno mešanje, a potom cede kroz lanenu krpu.

Da ovo nije sve, uverite se na sajtu www.serbianpuzzle.rs


DOBRODOŠLI U VALJEVO