Изградња пријемчивог пословног амбијента највећи изазов

Влада Србија наставиће снажно да подржава рад и функцију Kомисије за заштиту конкуренције и унапређење регулаторног оквира, изјавила је данас потпредседница владе и министарка државне управе и локалне самоуправе др Kори Удовички истакавши као највећи изазов изградњу пријемчивијег пословног амбијента.

„Пут у Европску унију је за Србију важан сам по себи и Kомисија је за то пример. Изузетно је важно да таква институција постоји и да се њене активности прошире, без обзира на крајњи исход нашег пута ка Унији „, навела је Удовички на конференцији „Дан конкуренције“ и обележавању 10 година рада Kомисије за заштиту конкуренције Србије.

Према њеним речима, посебан изазов је изградња пријемчивијег, продуктивног и посредничког  пословног амбијента, који даје потребне услове за ослобађање креативне енергије и инвестиционе смелости.

Удовички је као проблем апострофирала и обезбеђење конкуренције улога јавних предузећа, уз напомену да ће ова и следећа влада решити предузећа у реструктурирању која су, како је указала, били актери нелојалне конкуренције због помоћи државе.

Потпредседница владе је подвукла да се тај посао сада завршава, али да остаје питање комплетирања трансформације јавних предузећа. „Неопходно је да се развије свест о томе да није јавно предузеће експонент државе и друштвеног интереса, па има понекад право на монополске привилегеије. Нема, монопол је штетан за друштво ко год да га спроводи“, рекла је Удовички.