Izgradnja prijemčivog poslovnog ambijenta najveći izazov

Vlada Srbija nastaviće snažno da podržava rad i funkciju Komisije za zaštitu konkurencije i unapređenje regulatornog okvira, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički istakavši kao najveći izazov izgradnju prijemčivijeg poslovnog ambijenta.

„Put u Evropsku uniju je za Srbiju važan sam po sebi i Komisija je za to primer. Izuzetno je važno da takva institucija postoji i da se njene aktivnosti prošire, bez obzira na krajnji ishod našeg puta ka Uniji „, navela je Udovički na konferenciji „Dan konkurencije“ i obeležavanju 10 godina rada Komisije za zaštitu konkurencije Srbije.

Prema njenim rečima, poseban izazov je izgradnja prijemčivijeg, produktivnog i posredničkog  poslovnog ambijenta, koji daje potrebne uslove za oslobađanje kreativne energije i investicione smelosti.

Udovički je kao problem apostrofirala i obezbeđenje konkurencije uloga javnih preduzeća, uz napomenu da će ova i sledeća vlada rešiti preduzeća u restrukturiranju koja su, kako je ukazala, bili akteri nelojalne konkurencije zbog pomoći države.

Potpredsednica vlade je podvukla da se taj posao sada završava, ali da ostaje pitanje kompletiranja transformacije javnih preduzeća. „Neophodno je da se razvije svest o tome da nije javno preduzeće eksponent države i društvenog interesa, pa ima ponekad pravo na monopolske privilegeije. Nema, monopol je štetan za društvo ko god da ga sprovodi“, rekla je Udovički.