Мекре: Многи ће се угледати на праксу Србије у области инспекцијског надзора

Пуна примена Закона о инспекцијском надзору почеће 30. априла, а од имплементације тог прописа очекује се бољи начин поступања инспекција, безбедније пословање и смањење сиве економије и рада на црно, изјавио је данас државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Жељко Ожеговић. Он је Тањугу рекао да се од његове примене очекује, пре свега, боља координацију између самих инспекција као и њихов транспарентнији рад.

„Очекујемо даљу сарадњу са привредом јер се закон не доноси само због тога да би се привреда кажњавала већ он доноси и неке подстицајне мере јер желимо да оне, који послују у сивој зони преведемо у легалне токове и тако обезбедимо конкурентније окружење у самој држави“, рекао је Ожеговић.

Он је навео да је то главни циљ доношења закона, односно увођење реда будући да је раније било доста жалби на поступање самих инспекција, транспарантност и необученост. „Зато смо у главни фокус ставили све те сегменте приликом доношења закона и припреме и обука“, рекао је Ожеговић.

Ожеговић је поручио да сви они који су радили до сада у сивој зони треба да региструју своје пословање .
Он је подсетио да је примена дела закона који се односи на нерегистроване субјекте почела пре девет месеци, тачније од августа прошле године наводећи да су забележни добри резултати.
„У просеку смо имали повећање регистровних субјеката за око 15, 5 одсто, а подаци Републичког завода за статистику показују да је дошло до смањења неформалног рада на црно за око пет одсто“, рекао је Ожеговић.

Он је навео и да је инспекција рада такође допринела добрим резултатима јер је у претходној години око регистровано око 12. 200 раника који нису били пријављени. „Такође, подаци показују да је у прва три месеца године регистровано 4.700 новозапослених . Све су то резултати са којима ће се, надам се, наставити после почетка пуне примене закона“, рекао је Ожеговић.
Он је казао да се очекује и да инспекције примене нове институте и механизме који су омогућени новим законом.

Такође је захвалио представницима УСАИД-а чији експерти су помагали у процесу припреме и доношења методлошких решења, обукама…

 Мекре: Многи ће се угледати на праксу Србије у области инспекцијског надзора

Међународни стручњак за регулаторну реформу, инспекцијски надзор и питања процене ризика Доналд Мекре рекао је да је важно да прописи не остају мртво слово на папиру већ да се и спроводе у пракси.

„Постоје добри планови и јака воља да се добри планови што се тиче инспекцијског надзора спроводе у Србији, а то ће пружити добре примере и другим земљама широм света како могу да се примене слични прописи“, рекао је Мекре.

Он је навео да је, што се тиче Закона о инспекцијском наздору Србија усклађена са глобалном праксом и да је у многим областима и предводник.

„Неке одредбе овог закона су заиста сјајне, тачније одредбе закона које се тичу сиве економије су заиста иновативне и мислим да ће и друге земље да прате са пажњом и правце и праксу Србије у овој области да би могле сличне мере и код себе да примене“, рекао је Мекре.
Како је додао, законом се успоставља један конструктиван и позитиван однос између привреде и органа који спроводе инспекцијске надзоре.

Виши стручни саветник УСАИД пројекта за боље услове пословања Милан Стефановић рекао је да су имали добру сарадњу са ресорним министарством у погледу анализа и припреми за доношење једног тако важног закона и подзаконских аката.

Он је навео да су завршени и тренинзи за инспекције и да је 330 њих прошло обуку.

„Важно је да се знање преноси, пракса уједначава, а наставићемо да то подржавамо кроз пројекат е- инспектора, подршку министарству, као и кроз усклађиванеј секторских закона са овим законом“, навео је Стефановић.